Am primit, vă prezentăm – INTELLIGENCE numărul 24, martie – mai 2013

363

Sub deviza „Prin cunoaştere pentru lume mai sigură”, apare superba revistă INTELLIGENCE, cu o ţinută grafică de excepţie. Şi un sumar extrem de bogat, pe care-o puteţi găsi şi citi pe site-ul www.sri.ro.

Este firesc să recomandăm editorialul „Statul inteligent”, semnat de directorul general al SRI, George Cristian Maior, o personalitate marcantă a României dar şi a lumii contemporane, diplomat de carieră şi Fondator al revistei de care ne ocupăm în rândurile de faţă.
Scurt şi extrem de condensat, editorialul semnat de un autor de cărţi şi studii din domeniul diplomaţiei, dar mai ales al teoriei şi strategiei serviciilor de informaţii ale României membră NATO şi a Uniunii Europene. Şi nu este vorbe de simple cărţi, ci de tratate adevărate. Multe dintre ele traduse în limbi de largă circulaţie internaţională.
Fie-ne permis a cita finalul editorialului „Statul Inteligent” : „Un alt lucru important care trebuie subliniat este buna colaborare pe care am avut-o cu Comisia de control parlamentar asupra activităţii SRI. Depăşind falsa percepţie că Serviciul nu se află în sfera unui control eficient, contraargumentez, spunând că desele controale, cele mai multe inopinate, la diversele unităţi ale Serviciului au generat multiple interpelări şi dezbateri în Comisie.
În mod absolut, există garanţia că activitatea are loc de strictă legalitate, din punct de vedere al modului în care instituţia îşi desfăşoară misiunea.
Pentru a fi puternic ca Stat în secolul XXI trebuie să adopţi o politică inteligentă. Inteligenţa se bazează pe informaţie, analiză, cunoaştere, astfel încât cetăţeanul să se simtă şi să poată fi protejat.”
Un studiu mai amplu îi aparţine generalului mr. Florian Coldea, structurat pe mai multe capitole – întinse pe patru pagini, format mare. Îl urmează un alt articol, care-i urmat de bibliografie selectă din tratatele unor specialişti din state cu democraţie avansată , intitulat „Provocări analitice – metode şi tehnici de investigare a viitorului”, al Cristinei Posaştiuc.
Prezentând, ceva mai devreme, denumirea site-ul www.sri.ro, nu mai intrăm în detalii. Întrucât multe dinte articolele şi studiile celor peste 12 de pagini ale revistei INTELLIGENCE sunt adresate, fără doar şi poate, specialiştilor.
Un INTERVIU cu omul de televiziune şi spiritualitate Cristian Tabără este realizat fără cusur de către Redactorul şef, Flavius Predescu, un poet de o sensibilitate rară, târgu-jian la obârşii, dacă nu ne înşelăm, ale cărui volume de poezii au fost recenzate de criticul literar, dr. în filologie Ion Popescu-Brădiceni.
Nu-l vom cita prin omisiune, îndemnând cititorii să acceseze site-ul amintit. Totuşi, ne permitem a relua un adagiu din gândirea lui Cristian Tabără: „Ţara asta a progresat în ultimii 150 de ani, cu aproximaţie, cât au făcut-o alte ţări în 600 de ani. Nimic nu ne pune mai prejos în raport cu alţii.”
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here