Am primit, vă informăm – ONOARE ŞI JERTFĂ, nr. 30 – aprilie 2013 – Ziua de 29 aprilie – REVERENŢĂ VETERANILOR DE RĂZBOI

374

Ne face o deosebită plăcere primirea din partea Generalului de brigadă(r) Constantin Ispas a minunatei reviste ONOARE ŞI JERTFĂ, publicaţie de educaţie istorică şi patriotică. Un număr în întregime dedicat Zilei Veteranilor de război.

Ca de obicei, frontispiciul revistei are culorile tricolorului – roşu, galben şi albastru. Coperta primă mai conţine adagiul: „Veteranii de război în viaţă – simboluri ale tuturor războaielor!” În partea de bază a primei coperte mai găsim o superbă fotografie a unor generali veterani de război, în uniforme de gală şi cu mâna la caschetă dând Onorul!
Ca editori apar: Consiliul Judeţean Gorj – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi, cu modestie, abia la final Asociaţia naţională a Veteranilor de Război (A.N.V.R.) – Filiala Gorj.
În semn de preţuire faţă de prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu este facsimilată – număr de număr – Hotărârea privind instituirea „Zilei veteranilor de război”, datată Bucureşti, 10 octombrie 2007, în temeiul art. 108 din constituţia României, republicată.
Din mesajul Prefectului judeţului Gorj, Ion-Claudiu Teodorescu, ne-am oprit la primele două fraze pline de substanţă: „Statutul de veteran de război începe odată cu România, începe cu un pas fundamental al Istoriei noastre – Independenţa statală. Pornit din fireasca nevoie de a aprecia eroismul militarilor noştri, Decretul de înfiinţare a acestui titlu, a evidenţiat peste decenii sentimentul că suntem apăraţi, că avem identitate şi origini.” Frumoase gânduri şi slove către şi despre veterani, intitulate „La vremi de cumpănă, pe umerii lor s-a sprijinit ţara” semnează Vicepreşedintele ANVR, General de corp de armată VICTOR GOANŢĂ, invalid de război. Sub moto-ul „Armata este ultima carte pe care o joacă o naţiune”, aparţinând lui Ion Antonescu, putem citi inspirate epigrame semnate de Virgil MANTA, general, veteran de război, poet şi publicist născut la 29 octombrie 1919 în comuna Budieni, judeţul Gorj, decedat la 2 martie 1993, în Târgu-Jiu.
Situaţia statistică îngrijorătoare a veteranilor de război din judeţul Gorj, la 1 aprilie 2013, este prezentată pe localităţi, cu veteranii decedaţi şi cei în viaţă. „O umbră de tristeţe” este o însemnare pe care-o vom reproduce integral, în numerele viitoare, şi se referă la sculptura lui C. Brâncuşi „Rugăciune” a Generalului maior(r) Prof.univ. Constantin Ispas. Cu permisiunea domniilor voastre – cititorii, stăpânii noştri – din creaţiile mai multor veterani de război cu harul poeziei ori al rememorărilor istorice vom mai prelua şi alte texte admirabile şi reprezentative.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here