Aluniţele, la control

418

cancerul de pieleÎn general aluniţele sunt considerate picături de frumuseţe. Dar sunt şi persoane pentru care aluniţele nu înseamnă o particularitate a frumuseţii, fiind considerate chiar periculoase.

Aluniţa este o tumoare benignă care poate apărea oricând şi în orice zonă pe piele. Astfel de tumoare creşte prin înmulţirea unor celule ale pielii ce poartă denumirea de melanocite care produc o substanţă pigmentară, având o culoare mai închisă – melanina.

Cum arată o aluniţă?

Aluniţele au dimensiuni variate şi pot avea nuanţe diferite: pot fi maro închis, maro deschis, puţin albăstrui, se prezintă ca nişte pete pe piele sau mici excrescente. De regulă apar pe faţă şi pe gât, precum şi pe abdomen sau pe spate. Aşa cum s-a demonstrat de-a lungul timpului ele apar în primii trei ani de viaţă, la pubertate şi foarte puţin după 30 de ani, iar numărul lor scade după vârsta de 40-50 de ani.

Ce aluniţe pot degenera în cancer?

Pigmentarea cutanată este un alt factor de risc cu transmitere genetică. Expunerea la soare la ore neindicate, pot determina declanşarea mecanismelor de apariţie şi dezvoltare a nevilor cu risc, malign. În general persoanele prezintă un oarecare risc de a face melanom, dar în cazul unui risc crescut implicaţi sunt mai mulţi factori: expunerea la soare, numărul de aluniţe de pe piele, tipul de piele, cauza genetică. Aşa cum arată statisticile, aproape unul din 10 persoane diagnosticate cu melanom prezintă în familie istoric de melanom. În cazul în care părinţii sau rudele apropiate au fost depistate cu melanom înseamnă că ai o predispoziţie familială. Astfel de persoane au o predispoziţie de a face melanomeste cu 50% mai mult decât alte persoane care nu au avut astfel de rude. O aluniţă care îşi schimbă forma, se decolorează, sângerează, se îngroaşă poate constitui un semnal de alarmă şi de aceea trebuie să vă prezentaţi la doctor. Acesta în urma unor investigaţii va decide dacă va trebui extirpată sau nu. În general, persoanele cu multe aluniţe sunt mai expuse îmbolnăvirii. Astfel de persoane nu suportă soarele, au pielea deschisă, părul blond sau roşcat, atrag destul de repede razele soarelui şi se bronzează greu.

Aluniţele nu suportă soarele

Este foarte important ca astfel de persoane să nu stea în soare şi să meargă periodic la un medic care să urmărească evoluţia aluniţelor. Prevenirea este cea mai bună metodă pentru a evita îmbolnăvirea: nu se va sta la soare în special la orele după-amiezii şi se va evita bronzarea la solar, se vor utiliza loţiuni protectoare, pălării de soare etc. Ceea ce poate determina apariţia unor complicaţii este şi tratamentul cosmetic sau epilarea aluniţelor. Acolo unde există păr pe aluniţă, trebuie tăiat cu forfecuţa şi în niciun caz epilat sau smuls.

Mare grijă la aluniţele foarte mari!

Astfel de aluniţe pot apărea la naştere şi acoperă o parte destul de mare din corp. Aluniţele depăşesc 5 mm, marginile sunt neregulate, culoarea nu e aceeaşi pe întreaga aluniţă, suprafaţa nu e netedă, prezintă sângerări sau mâncărimi. Astfel de boală se întâlneşte destul de rar dar există pericolul de a degenera în cancer.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here