Alunecarea de teren de la Logrești se extinde

584

Pământul a continuat să alunece în zona drumului județean ce face legătura între comunele Logrești și Bustuchin, circulația fiind complet interzisă, pe termen nelimitat. Alunecarea de teren a format o groapă în locul șoselei pe care se circula până de curând, ruptura în sol pornind din apropierea caselor din zonă. Oamenii privesc neputincioși cum la doi metri de casele lor pământul s-a scufundat cu mai bine de un metru, cea mai afectată fiind familia unui fost miner, Dumitru Vulpoi. Gardul acestuia care îi delimita gospodăria de drumul înghițit acum de alunecarea de teren nu mai există pentru că după ce s-a deplasat vreo trei metri, cu drum cu tot, bărbatul a început să îl strice pentru a mai recupera ce poate din el. În sprijin i-au venit și beneficiari ai ajutoarelor sociale din comună, trimiși aici de primarul Ion Băluță.
panou„Am trimis oameni care să vină în ajutorul celor afectați de alunecarea de teren pentru că după ploile de săptămâna trecută alunecarea s-a reactivat. Acum circulația e complet închisă pe drumul județean, iar la gospodăria cel mai afectată am zis să încercăm să mai salvăm din bunuri în măsura în care se mai poate. Avem promisiuni că vineri va avea loc o întâlnire cu toți factorii de decizie de la nivel de județ pentru a se discuta situația de aici și a se lua o hotărâre. Am avut discuții și cu cei de la Apele Române și am convenit cu dumnealor să înceapă de săptămâna viitoare lucrări de mutare a albiei râului Amaradia în așa fel încât apa să nu mai erodeze la baza dealului, așa cum se întâmplă în prezent. Aici zona trebuie stabilizată cu ajutorul unor piloni care să fie înfipți în sol pe o adâncime de circa 100 de metri și de aceea sper ca la întâlnirea de vineri să discutăm toate aceste lucruri pentru a găsi o soluție finală la problemele de aici”, spune edilul din Logrești.
Oamenii se plâng însă de faptul că autoritățile județene, nu cele locale, nu îi ajută acum, când mai e timp să fie prevenită o eventuală evacuare a lor. Groapa de lângă casele lor se adâncește aproape în fiecare zi, iar ei sunt convinși că în cele din urmă vor trebui să se mute pentru că nu vor mai avea unde să stea. „Unde să ne ducem? Fisura asta vine în fiecare zi spre noi, se face tot mai mare, dar nu vine nimeni să ne spună clar dacă mai e de stat sau nu. Sunt câteva case în pericol imediat aici, iar în ele stau oameni cu copii mici care nu pot să plece așa dintr-o dată, nu știu unde. Când vor reveni ploile veți vedea ce dezastru va fi aici. De când a început alunecarea asta de teren în afară de domnul primar nu a mai venit nimeni pe la noi, dar și primarul ce să poată să facă la atâta groapă? Din păcate, suntem lăsați singuri aici și cred că așa vom și rămâne. Drumul s-a rupt de tot, nu mai circulă nicio mașină, doar pe jos de abia mai poți trece și asta spune multe, că dacă de drum nu se ocupă nimeni, de noi ce să mai zicem”, spunea ieri o localnică, la fel ca ea gândind și restul sătenilor care se uită cu groază la ce se întâmplă lângă casele lor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here