Alternatorul – mod de funcționare, defecțiuni și soluții 

2793

Alternatorul este o piesă a sistemului auto de alimentare cu energie. Împreună cu bateria, asigură alimentarea cu energie a pieselor componente electrice ale vehiculului. Numele dispozitivului derivă de la termenul de AC – curent alternator.

Cum funcționează alternatorul?

Părțile principale ale unui alternator sunt:

o Rotorul și starterul

o Redresorul diodă (sau puntea de redresare)

o Reglatorul de voltaj

Rotorul și starterul sunt doi magneți mari care sunt acționați de o curea în interiorul unui cablaj de cupru pentru a produce camp magnetic. Cuplul se transmite de la motor către componente cu ajutorul roții de transmisie și curelei care permit rotorului să se învârtă la viteze mari. Starterul produce voltaj și electricitate ce se transferă către asamblul diodei. Acest asamblu schimbă curentul alternator AC în curent continuu DC, necesar pentru alimentarea bateriei.principalul scop ale reglatorului de voltaj este acela de a proteja aleternatorul, motiv pentru care acesta monitorizează voltajul din din alternator și din bateiae și îl ajustează în cazul în care acest lucru este necesar.

De obicei, alternatoarele au carcase din aluminiu cât și ventilatoare de răcite cu scopul de a disipa energia termică ce se produce odată cu electricitatea.

Care sunt simptomele și cauzele disfuncționării unui alternator?

o Martorul luminos de avertizare din bord. În cazul în care voltajul ce iese din alternator este fie prea mare fie prea mic, martorul luminos dispare. În faza inițială, este posibil ca acesta să se aprindă doar timp de o secundă atunci când deschideți, de exemplu radioul sau dați drumul la ștergătoarele de parbriz.

o Luminile devin mai slabe sau dimpotrivă, prea puternice sau este posibil să pâlpâie. În cazul în care alternatorul nu mai este capabil să producă destulă energie, luminile nu mai au destulă putere să emită fascicul luminos puternic și încep să pălească. Totuși, în cazul mașinilor moderne, alternatoarele sunt programate pentru alimentarea cu electricitate a componentelor în anumită ordine. De exemplu, farurile vor fi cele ce au prioritate în timp ce încălzirea sau radioul – mai puțin prioritare. Toată energia produsă se va transfera către faruri.

o Baterie moartă. Dispozitivele electrice de la mașini sunt alimentate de către un alternator sau o baterie. În cazul în care alternatorul nu mai funcționează, bateria este cea care devine sursa principală de energie. Dar ea nu poate dura permanent astfel încât se poate descărca.

o Cabluri deteriorate și/sau conectori deteriorați. Este posibil ca alternatorul să nu fie cel vinovat de defecțiune ci conectorii. În acest caz se produce energie dar ea nu se trasferă.

o Curele slăbite sau defecte. Având în vedere faptul că aceste curele fac ca rotoarele să se învârtă, orice problemă există la aceste curele va afecta funcționarea alternatorului. Piese componente slăbite sau proaste pot face ca sistemul să funcționeze incorect.

o Zgomote de gen hârâituri sau bâzâit. Piesele uzate, defecte sau deteriorate cum ar fi bucșe, scripeți sau rulmenți pot produce astfel de sunete ciudate.

o Pornire greoaie și decalaje frecvente. Aceste probleme sunt, de obicei, cauzate de baterie descărcată. Fie bateria este proastă fie alternatorul este aproape de a se defecta.

În cazul în care treceți prin problemele enumerate mai sus, trebuie, cât de repede posibil, să mergeți să faceți o verificare la mașină. Nu știi niciodată când sistemul va cadea complet. Astfel, dacă nu doriți să rămâneți blocați cine știe pe unde, mai bine să fiți precauți.

Rexbo.ro este liderul magazinelor de piese auto.

Sunteți îngrijorat pentru că autovehiculul dvs. nu funcționează corespunzător? Noi vă ajutăm să îmbunătățiți situația! Gama noastră de produse este uriasă și veți găsi tot ce aveți nevoie: baterii, alternatoare, unlei, frâne, etc. Cu ajutorul prețurilor noastre mici, a promoțiilor și discount-urilor veți putea să obțineți produse de foarte bună calitate și veți putea să vă reparați imediat autovehiculul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here