Alina Lăcătuşu, între muzica clasică şi cea populară

2646

alina lacatusuAlina Lăcătuşu are 23 de ani şi este un produs al Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, ale cărui cursuri le-a absolvit în 2006, dar şi al Facultăţii de Muzică din Timişoara, clasa lect.univ. Dana-Sorina Chifu.

De-a lungul timpului, gorjeanca născută din părinţi interpreţi de muzică populară a participat la mai multe spectacole, concerte şi concursuri de muzică clasică. Astfel a fost prezentă în cadrul festivalului Timişoara Muzicală Academică, începând cu ediţia a XVIII-a din 2008 şi până în prezent; a avut turnee în Italia,Praga,Luxembourg, în corul din musicalul în trei acte “D-ale Carnavalului”. Concerte cu colinde de Crăciun în cadrul unui turneu în Germania, Austria şi Luxembourg, în decembrie 2009, iar în Serbia,Varset, în 2007, program de arii. De asemenea participare la Pergolesi Stabat Mater 2009-2010. În prezent este profesor de muzică la acelaşi liceu la care a învăţat şi spune că aceasta este o experienţă unică. Are multe în plan şi perioada următoare, din punct de vedere profesional, va fi una destul de încărcată pentru Alina Lăcătuşu.

REP: Ai crescut cu muzica, însă cu muzica de alt fel, mama ta, Victoriţa Lăcătuşu, fiind un important interpret de muzică populară. De asemenea şi tatăl tău activează în acelaşi domeniu al muzicii tradiţionale. Tu ai ales alt drum. De ce muzica clasică?

A.L.: Ambii mei părinţi fac muzică şi m-au îndrumat oarecum spre acest fel de viaţă. Am făcut, din clasa a IX-a, muzică tradiţională iar sora mea făcea canto classic. Atunci m-am îndrăgostit de muzica clasică, auzind-o pe ea… Mai târziu am studiat cu doamna profesoară Gabriela Mareşi, în clasa a XI-a, care m-a îndrumat si m-a încurajat să studiez acest gen de muzică.

REP: Studiind muzica clasică poţi face diferenţe între cele două genuri de muzică, cea interpretată de tine şi cea interpretată de mama ta. Ce îţi trebuie pentru una şi ce pentru cealaltă?

A.L.: În primul rând trebuie să iubeşti muzica. Pentru amândouă trebuie studiu numai că muzica clasică, după părerea mea, necesită mult mai mult studiu. Amândouă trec mai apoi prin „filtru”, adică prin suflet şi apoi poţi da o interpretare deosebită fiecărui gen. Momentele prin care treci în viaţă te ajută foarte mult să „creionezi” un personaj dintr-o operă sau chiar unul dintr-o baladă din folclor. Trebuie doar să simţi.

REP: Prima dată ai ascultat muzică populară. Între timp ţi-ai schimbat puţin preocupările. Dacă nu ai fi descoperit muzica clasică ai fi urmat o carieră în muzica populară?

alina lacatusu (2)A.L.: Muzica mă completează. Cu siguranţă aş urma chiar şi acum o carieră în muzica populară. Ambele genuri îmi sunt apropiate de suflet. Aici în Târgu-Jiu este mult mai greu să te afirmi cu muzica clasică. Probabil o să încerc să fac şi muzică populară, nu se ştie niciodată. Poate o să vă surprind.

REP: Te-ai îndrăgostit de muzica populară ascultând-o pe sora ta. Totuşi poate, pe parcurs, ai fi observant că nu este ceea ce crezi sau ceea ce îţi doreşti. Studiul a fost cel care ţi-a menţinut apetitul pentru muzica clasică?

A.L.: Cu siguranţă studiul. A fost foarte fascinant pentru mine să descopăr muzica clasică. În Timişoara am simţit cu adevărat muzica de operă şi vocal simfonică.

REP: Ai ani buni de studii şi ai experienţa unor concerte şi spectacole. Ai “luat pulsul”, ai fost acolo şi ai simţit pe pielea ta. Ce presupune, cu adevărat, o carieră în muzică?

A.L.: Răbdare! Tot timpul, pentru orice artă, trebuie să ai răbdare şi timp!

REP: Cei mai frumoşi ani, cei de liceu, i-ai petrecut la Liceul de Muzică şi Arte Plastice “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. Ulterior ai plecat la Timişoara, unde ai urmat cursurile facultăţii de Muzică. Acum ai revenit, dar în calitate de profesor. Cum te simţi în această postură?

A.L.: Mă simt ca acasă. Predau în aceeaşi sală în care, elevă fiind, am fost îndrumată şi chiar este un sentiment plăcut. Am alături de mine profesori care mi-au fost profesori şi profesori care mi-au fost colegi. Este plăcut şi amuzant. De multe ori, uitându-mă la elevii mei îmi aduc aminte de mine în aceeaşi postură şi făcând, uneori, aceleaşi greşeli.

REP: Te poţi numi o tânără împlinită pe plan profesional. Totuşi, ce planuri de viitor ai?

A.L.: Alături de colegele mele Olimpia Bălăşoiu şi Alina Suvar voi susţine un recital de colinde la Biserica Catolică, în data de 14 decembrie… va fi altceva decât ce s-a făcut până acum aici. Vom avea un repertoriu internaţional şi vom fi două soprano, o pianistă şi .. atmosfera de Crăciun. Proiecte de viitor există şi … încet, încet le punem şi în aplicare.

D.Cioplea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here