Alimente sănătoase pentru un somn mai bun

638
un somnu bunDacă te odihneşti bine noaptea, vei avea o zi mult mai energică şi productivă. Dacă ai probleme cu somnul, ştii deja cât de greu e să stai treaz în timpul zilei, când ai face orice doar să poţi trage un pui de somn. Dar ştiai că somnul e foarte important şi pentru sănătate? Oamenii care dorm foarte puţin pe perioade lungi de timp au riscuri mai mari de a fi obezi, de a avea boli de inimă sau diabet.

Dacă nu dormi destul noaptea, probabil te vei baza pe băuturi pe bază de cafeină pentru a fi plin de energie ziua. Cafeina se găseşte în ceai, ciocolată, anumite răcoritoare, băuturi energizante şi, desigur, în cafea. E bine să te bucuri de o ceaşcă de cafea dimineaţa, dar dacă bei 4-5 ceşti în timpul zilei, e probabil momentul să reduci din ele. Mai ales dacă bei multă cafea după-amiaza – asta te va face şi mai puţin somnoros noaptea şi vei adormi mai greu. E un cerc vicios până la urmă – bei cafea ca să te energizezi, dar nu mai poţi dormi, aşa că a doua zi eşti somnoros şi bei şi mai multă cafea, iar ai probleme cu somnul şi aşa mai departe.
Nu e uşor să te “laşi” de cafeină. Mulţi oameni suferă de dureri de cap, ameţeli sau iritabilitate atunci când încearcă să elimine cafeina din dietă dintr-o dată, aşa că e mai bine să te laşi treptat – pentru început, amestecă cafea decafeinizată cu cea cu cafeină, apoi renunţă total la cafeină.
Relaţia dintre dietă şi un somn bun noaptea nu se termină cu cafeina – sunt multe alte feluri de a-ţi ajusta dieta pentru a avea un somn mai bun noaptea.
Evită mâncărurile grele sau foarte picante
Nu bea prea mult alcool – chiar dacă alcoolul te “adoarme” pe moment, de fapt somnul din timpul nopţii va fi unul neliniştit şi nesănătos.
Mănâncă multe cireşe – nu doar că sunt bogate în vitamine, dar conţin şi melatonină, o substanţă pe care o are şi corpul uman şi care te ajută să reglezi somnul. Dacă mănânci cireşe proaspete sau uscate înainte să te duci la culcare noaptea, vei dormi mai bine.
Ia o gustare înainte de culcare – alege carbohidraţi sau produse lactate (de exemplu, un bol mic cu cereale şi lapte degresat). Carbohidraţii te vor ajuta să dormi, iar produsele lactate conţin tryptophan, care facilitează somnul. Alte alimente care conţin tryptophan sunt bananele şi mierea.
Evită grăsimile în exces
Oamenii care consumă multe grăsimi au în general probleme cu somnul. Asigură-te că iei destui acizi graşi Omega-3 în fiecare zi din mâncare, pentru că aceştia au un rol important în domeniul somnului (mâncăruri recomandate: peşte – ton, somon şi păstrăv).
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here