Alimente pentru o memorie bună

519
memorie bunaAlimentele pot constitui o armă importantă în lupta ta împotriva îmbătrânirii creierului, oferind protecţia necesară celulelor nervoase şi vaselor de sânge. Află ce alegeri să faci pentru a menţine sănătatea creierului şi a-i încetini procesul de îmbătrânire.

Cele mai multe dintre aceste alimente atât de necesare pentru buna funcţionare a creierului pot fi deosebit de benefice şi pentru inimă, deoarece atât creierul, cât şi inima au nevoie de provizii de oxigen. Riscul de apariţie a unor probleme cardiovasculare este corelat cu cel de declin cognitiv.
1.Afinele – sunt importante surse de antioxidanţi, care „anihilează” acţiunea radicalilor liberi. Diversele cercetări efectuate pe şoareci au descoperit că afinele îmbunătăţesc memoria, funcţiile motorii şi previn tulburările de echilibru si coordonare care intervin odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, au efecte benefice şi asupra tensiunii arteriale.
2.Legumele cu frunze închise la culoare – homocisteina este parte normală a metabolismului proteic, însă un nivel ridicat al acesteia poate duce la demenţă, precum şi la un risc ridicat de apariţie a bolilor cardiovasculare. Ea are nevoie de vitaminele B6 şi B12, care se găsesc în legume precum sfecla şi varza verde.
3.Somon, sardine şi hering – acizii graşi omega-3 care lipsesc din dietele multor persoane din ţările dezvoltate sunt esenţiali pentru o bună funcţionare a creierului. Au un efect major în tulburările maniaco-depresive, depresie majoră şi schizofrenie. Potrivit unui studiu, persoanele care au consumat cel puţin o porţie de carne de peşte pe săptămână sunt mult mai puţin predispuse la a dezvolta Alzheimer.
4.Spanacul – are un puternic efect antioxidant, încetinind deficienţele de memorie şi problemele sistemului nervos central care apar odată cu înaintarea în vârstă.
5.Vinul roşu – prelungeşte viaţa. Însă, trebuie să reţii că alcoolul în exces încetineşte funcţionarea creierului, aşadar poţi să alegi fără probleme sucul de struguri. Un studiu recent a arătat că sucul de struguri îmbunătăţeşte semnificativ memoria şi funcţiile motorii. Potrivit cercetătorilor implicaţi în studiu, sucul de struguri ar stimula producţia neurotransmiţătorului dopamină.
6.Grâu integral şi orez brun – o metodă eficientă de a-ţi îmbunătăţi aportul de nutrienţi este să te axezi pe o dietă care include în planul ei orezul brun. Foarte bogat în vitamine şi magneziu, acesta aduce un beneficiu important sănătăţii cognitive. De asemenea, grâul integral are în compoziţie vitamina B6, care are rolul de a reduce nivelul homocisteinei.
7.Pudra de cacao – încălzeşte-te cu o ciocolată caldă pentru a-ţi îmbunătăţi memoria şi a scăpa de degerături. Nutriţioniştii susţin că antioxidanţii din 2 linguri de pudră de cacao „sunt de 2 ori mai puternici decât cei care se găsesc în vinul roşu, de 2-3 ori mai eficienţi decât cei din ceaiul verde şi de 4-5 ori mai puternici decât cei din ceaiul negru”. Substanţele antioxidante din pudra de cacao protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ, care poate cauza Alzheimer sau alte afecţiuni.
8.Fructele oleaginoase (migdalele şi nucile) – sunt bogate în antioxidanţi şi au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului. Un studiu efectuat de experţii de la Harvard a arătat că femeile care au consumat regulat aproximativ 150 grame de fructe oleaginoase pe săptămână şi-au redus semnificativ riscul de a dezvolta boli coronariene. Şi mai mult, aceste fructe nu îngraşă, în comparaţie cu alte alimente bogate în grăsimi. De asemenea, nucile au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3.
9.Uleiul de măsline – conţine polifenoli, cu o puternică acţiune împotriva radicalilor liberi. Acesta reduce tensiunea arterială şi nivelul colesterolului. Este recomandat să alegi uleiul de măsline extra-virgin.
10.Usturoiul – datorită proprietăţilor antioxidante împiedică îmbătrânirea prematură. De asemenea, mai adaugă şi componentele antibacteriene şi antivirale care ajută la îndepărtarea răcelilor şi a diverselor infecţii. Consumat în stare crudă îşi păstrează toate aceste proprietăţi. Prin gătire, deşi se reduc aceste beneficii, totuşi este foarte indicat pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here