Alimente care, odată consumate, devin de neînlocuit

431
cafeaToţi avem slăbiciuni pentru anumite alimente. Se ştie de foarte mult timp că alcoolul, tutunul, drogurile, dată consumate, dau acea stare de dependenţă organismului şi este foarte greu să se renunţe la ele. Dar există şi anumite alimente care odată mâncate, organismul le va cere in mod continuu şi se presupune că se datorează adaosului de zahăr pe care îl conţin.

Zahărul se află în aproape toate alimentele, atât pentru gustul bun pe care îl oferă, dar şi pentru a provoca o oarecare dependenţă, de a face creierul şi organismul să ceară mai mult, iar astfel vânzările producătorilor să crească ameţitor. Produse precum mezeluri, semipreparate, pizza, pateuri de ficat, margarina etc au în conţinutul lor o anumită cantitate de zahar. Până şi pâinea sau pastele făinoase conţin o cantitatea mică de zahăr.
Ciocolata se afla in topul alimentelor de care organismul nu se poate lipsi, motiv pentru care nutriţioniştii ne recomandă să o evităm pe cât posibil deoarece are un conţinut ridicat de zahăr. În schimb, aceştia spun că este mai bine să mâncăm ciocolata neagră din când în când pentru că aceasta conţine mai puţin zahăr, iar în plus are o serie de minerale foarte necesare organismului.
Cafeaua face şi ea parte din categoria produselor pe care nunii dintre noi o folosim zilnic şi care devine de nelipsit datorită conţinutului de cofeină. Din fericire, cafeaua aduce cu sine o serie de beneficii pentru sănătate. Aceasta acţionează benefic asupra creierului, a inimii, a ficatului, a muşchilor, a plămânilor dar şi a pancreasului. Desigur, beneficiile apar doar dacă aceasta este consumată în limite normale, adică maximum 4 ceşti mici repartizate pe durata întregii zile.
popcornPopcornul din comerţ şi cel pentru microunde conţine şi el o serie de substanţe şi aditivi care, printre altele, au rolul de a provoca dependenţă. Mai mult decât atât, nutritioniştii sunt de părere că popcornul pentru cuptorul cu microunde ar trebui evitat cu orice preţ deoarece poate duce la obezitate, dar şi cancer. Aceştia ne sfătuiesc să cumpărăm porumbul de floricele şi să îl preparăm în casă, în modul clasic.
Îngheţata simplă sau cu diferite arome este irezistibilă şi îţi vei dori mereu mai multe. Acest lucru se datorează în principal conţinutului ridicat de zahăr, dar şi a aditivilor alimentari.
fast foodAlimentele fast-food au fost declarate ca fiind unele dintre cele mai periculoase produse care provoacă dependenţă. Din nefericire, alimentele fast-food provoacă boli de inimă şi alte afecţiuni periculoase pentru organism. Partea cea mai gravă este că părinţii introduc aceste mâncăruri în alimentaţia copiilor încă de la vârste foarte fragede.
Specialiştii în nutriţie susţin că zaharul nu este singurul ingredient care provoacă dependenţă. Pe listă se află şi o serie de arome şi aditivi care au rolul de a stimula centrul plăcerii de la nivelul creierului. Sarea şi grăsimile sunt alte ingrediente importante care concurează cu zahărul în ceea ce priveşte dependenţa alimentară.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here