![cafea](http://www.gorjeanul.ro/_vechi/images/stories/articole/2010_02_23/cafea.jpg)
Zahărul se află în aproape toate alimentele, atât pentru gustul bun pe care îl oferă, dar şi pentru a provoca o oarecare dependenţă, de a face creierul şi organismul să ceară mai mult, iar astfel vânzările producătorilor să crească ameţitor. Produse precum mezeluri, semipreparate, pizza, pateuri de ficat, margarina etc au în conţinutul lor o anumită cantitate de zahar. Până şi pâinea sau pastele făinoase conţin o cantitatea mică de zahăr.
Ciocolata se afla in topul alimentelor de care organismul nu se poate lipsi, motiv pentru care nutriţioniştii ne recomandă să o evităm pe cât posibil deoarece are un conţinut ridicat de zahăr. În schimb, aceştia spun că este mai bine să mâncăm ciocolata neagră din când în când pentru că aceasta conţine mai puţin zahăr, iar în plus are o serie de minerale foarte necesare organismului.
Cafeaua face şi ea parte din categoria produselor pe care nunii dintre noi o folosim zilnic şi care devine de nelipsit datorită conţinutului de cofeină. Din fericire, cafeaua aduce cu sine o serie de beneficii pentru sănătate. Aceasta acţionează benefic asupra creierului, a inimii, a ficatului, a muşchilor, a plămânilor dar şi a pancreasului. Desigur, beneficiile apar doar dacă aceasta este consumată în limite normale, adică maximum 4 ceşti mici repartizate pe durata întregii zile.
![popcorn](http://www.gorjeanul.ro/_vechi/images/stories/articole/2010_02_23/popcorn.jpg)
Îngheţata simplă sau cu diferite arome este irezistibilă şi îţi vei dori mereu mai multe. Acest lucru se datorează în principal conţinutului ridicat de zahăr, dar şi a aditivilor alimentari.
![fast food](http://www.gorjeanul.ro/_vechi/images/stories/articole/2010_02_23/fast food.jpg)
Specialiştii în nutriţie susţin că zaharul nu este singurul ingredient care provoacă dependenţă. Pe listă se află şi o serie de arome şi aditivi care au rolul de a stimula centrul plăcerii de la nivelul creierului. Sarea şi grăsimile sunt alte ingrediente importante care concurează cu zahărul în ceea ce priveşte dependenţa alimentară.
Cristina Răscol