Alimente care nu fac bine sistemului osos

514

sareaAlimentaţia este factorul esenţial în menţinerea sănătăţii întregului organism, iar tot aceasta este cea care poate întări sau ataca oasele. Sunt alimente care nu fac bine oaselor, care absorb mineralele din oase şi îngreunează capacitatea lor de a-şi reveni.

Iată câteva alimente pe care le folosim în mod frecvent, iar unii dintre noi ar putea spune că nu pot renunţa la ele, dar care au o acţiune negativă asupra sistemului osos.

Sarea

Sarea elimină calciul din oase şi produce slăbirea acestora odată cu trecerea anilor. Conform unui studiu s-a reliefat faptul că femeile care se aflau la menopauză şi a căror alimentaţie se baza pe o cantitate mai mare de sare aveau un nivel mai scăzut de minerale la nivelul sistemului osos. Cum să ocoleşti sarea: mai întâi încearcă să adaugi mai puţină sare în mâncare, iar ca să substitui sarea foloseşte tot felul de condimente pentru a conferi gust şi savoare mâncării. O altă soluţie este să se evite preparatele procesate, cum sunt conservele sau produsele fast-food.

Băuturile carbogazoase

bauturi carbogazoaseBăuturile carbogazoase sunt nocive pentru organism, dar în ceea ce priveşte sistemul osos prezintă un risc destul de mare. Bulele de aer din aceste băuturi sunt date de acidul fosforic şi absorb calciul din oase, care este eliminat prin urină. Va trebui să renunţi la băuturile carbogazoase, iar acest lucru îl poţi face prin a alege în locul acestora un suc natural de fructe, un pahar cu lapte sau ceai.

Cofeina

Cofeina nu e atât de periculoasă precum sarea sau băuturile carbogazoase, dar acţiunea sa este aceeaşi în ceea ce priveşte calciul din oase. Dacă te limitezi doar la consumul unei singure căni de cafea pe zi, acest lucru nu este nociv, ci doar dacă bei cantităţi mari de cafea. Ce trebuie să faci: limitează-te la o cană de cafea pe zi, iar dacă simţi nevoia să o savurezi şi pe cea de-a doua, încearcă să o bei cu lapte.

Alcool

alcoolAlcoolul stopează acţiunea calciului şi împiedică mineralizarea oaselor. După consumul unui pahar de alcool, acţiunea mineralelor este diminuată, iar un consum de alcool în cantităţi mari şi pe perioade îndelungate de timp produce slăbirea oaselor. În această situaţie va trebui să reduci consumul de alcool, să îl bei în cantităţi mici în coocktailuri sau să consumi de exemplu bere fără alcool.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here