Alimente care favorizează tranzitul intestinal

2670

te care favorizeaza tranzitulCând tranzitul intestinal devine greoi sau se blochează dăm vina de cela mai multe ori pe stres, pe anxietate sau pe lipsa activităţii fizice. Dacă ar trebui să ne îndoim şi de alimentele pe care le consumăm? Nu toate alimentele se digeră la fel, unele favorizând, sau din contră scăzând riscurile apariţiei constipaţiei.

Indispoziţie, senzaţie de greutate, disconfort… tulburările tranzitului intestinal sunt probleme care ne dau bătăi de cap. Cea mai frecventă este constipaţia cu care se confruntă foarte multe persoane, mai ales femeile. De ce suntem constipaţi? Primele cauze ale constipaţiei sunt obiceiurile alimentare proaste, precum şi o lipsă de hidratare, dar intervin şi alţi factori precum lipsa activităţii fizice, stresul şi anxietatea.

Alimentaţia în caz de constipaţie

Crudităţi, cereale, orez, fructe şi legume. Toate vegetalele sunt prietenele tranzitului nostru pentru că ele au în componenţa lor fibre care măresc volumul scaunului. Trebuie consumate în jur de 30g pe zi, dar trebuie să avem în vedere şi un consum de cel puţin 1,5 l de lichide pe zi. Sunt două tipuri de fibre alimentare de consumat în cantităţi aproape egale: Fibrele solubile care se dizolvă în fluide şi cresc volumul conţinutului intestinal; au rol şi de a controla nivelul de zahăr şi de colesterol. Anumite fructe le conţin: mere, pere, piersici precum şi anumite legume cărnoase. Acestea acţionează ca un laxativ şi sunt bine suportate de persoanele care au intestine iritabile.

Legumele fierte, o sursă de fibre alimentare

Varza şi legumele uscate. Acestea fiind alte legume cu conţinut bogat de fibre, dar persoanele care au probleme cu balonarea va trebui să le consume în cantităţi mici deoarece aceste vegetale fermentează. Suc şi supe. Sucul de mere, de kiwi, de pepene galben reprezintă o sursă de fibre dar şi un laxativ natural cu rol de hidratare dar şi de a aduce un aport de fibre organismului. Şi legumele sunt excelente sub formă de supe sau ciorbe. Pentru persoanele care consumă puţină apă pe întreaga zi supele şi sucul de fructe reprezintă soluţia cea mai bună. Sunt alimente care constipă? Aşa cum spun specialiştii nici un aliment nu constipă la propriu ci determină un dezechilibru alimentar. Datorită absenţei fibrelor solubile şi insolubile, proteinele şi grăsimile se digeră mai greu. Aşa că, trăiască vegetalele! Nu trebuie să exagerăm cu consumul de salate, legume sau fructe, o dată, de două ori pe săptămână, doar ca să recuperăm. Tranzitul se reglează în fiecare zi.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here