Alimente a căror compoziţie poate fi contrafăcută

144

alimenteIată în continuare, o listă cu anumite alimente care ar putea fi prelucrate şi înlocuită compoziţia lor cu alte materiale.
Laptele poate fi falsificat prin adăugarea de apă, prin extragerea grăsimilor (frişcă, unt), prin amestecul laptelui de vacă cu cel de oaie sau prin prevenirea sau mascarea unor defecte sau a instalării alterării prin menţinerea acidităţii cu adaos de substanţe de neutralizare sau conservanţi;

Carnea tocată, pasta de mici, cârnaţii, salamul, mezelurile şi conservele sunt falsificate prin înlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare: şorici, tendoane, organe, aditivi alimentari pentru reţinerea apei, soia etc.;
Carnea de calitate superioară este frecvent înlocuită de carnea dezosată mecanic (carnea ce rămâne pe oase după dezosarea manuală, recuperată prin procedee mecanice) cu valoare biologică şi microbiologică scăzută. De asemenea, carnea provenită de la un animal este adesea amestecată cu carnea provenită de la un alt animal (ex: carnea de porc amestecată cu carnea de măgar sau cal). Carnea alterată poate fi pusă în vânzare prin mascarea defectului cu ajutorul adaosului de condimente, aditivi alimentari (E-uri) şi alte ingrediente. Carnea este supusă de asemenea radiaţiilor ionizante, utilizate pentru prelungirea duratei de păstrare a produselor, dar şi pentru accelerarea măturării şi decongelării;
Smântâna poate fi falsificată prin adaos de făină, gelatină, lapte bătut, creta, gips sau albuş de ou;
Untul se falsifică prin înlocuirea grăsimii din lapte cu alte grăsimi de calitate inferioară de origine animală sau vegetală. „Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe bază de grăsimi hidrogenate, nocive pentru sănătate, obţinute din uleiuri vegetale sau din grăsime de peşte dezodorizată. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vită”, conform prof. Mencinicopschi;
Brânzeturile sunt falsificate prin înlocuirea parţială a proteinelor laptelui cu proteine de origine animală – praf de albuş de ou, plasma sanguină sau cu proteine de origine vegetală provenite din mazăre, cereale sau soia;
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here