Alimentaţia modernă ne poate afecta grav sănătatea

114

alimentatia modernaMulte boli din zilele noastre au legătură directă cu regimul alimentar pe care fiecare persoană îl adoptă şi amintim cancerul, diabetul, bolile de inimă, de ficat. Foarte puţine persoane mai aleg să servească mesele la oră fixă, renunţă micul-dejun şi tot aşa.

 

 

O serie de vitamine şi minerale nici nu sunt luate în calcul şi de regulă se poate discuta despre un stil de viaţă nesănătos. Există mulţi producători în întreaga lume care nu mai sunt verificaţi, nu li se mai fac controale, dată fiind natura activităţii lor, aşa încât ei pot scoate pe piaţă cele mai nocive alimente fiind din ce în ce mai preocupaţi de a scoate profit după profit lipsind cu desăvârşire şi factorii de decizie medicali precum şi ai controlului calităţii care dau aprobări ţinând cont de analize de laborator neconvingătoare. Se spune acum că de fapt margarina ar fi sănătoasă şi untul nu, dar unele voci afirmă că margarina ar trebui scoasă definitiv din alimentaţia noastră deoarece ea provine prin solidificarea grăsimilor şi, de aici, şi un risc crescut cancerigen. Acelaşi lucru se spune şi despre produsele ambalate în plastic, destul de nocive pentru sănătate tocmai datorită reacţiilor de nedorit care pot surveni prin schimbările de temperatură şi creşterea radioactivităţii materialului plastic care trece şi în alimente. E-urile alimentare care se fabrică în laborator sunt permise pe scară destul de largă deşi se cunoaşte faptul că aproape orice aliment care îl conţine prezintă risc mărit de cancer sau alte afecţiuni. Cei care îşi dau acordul în folosirea acestora nu se mai gândesc să atragă atenţia măcar în ce priveşte alimentaţia copiilor pentru a-i ţine departe pe aceştia de boli severe care altfel ar putea fi prevenite. În diverse magazine, precum şi în pieţele agro-alimentare produsele din carne, lactatele, brânzeturile pot fi congelate şi recongelate din cauza penelor de curent destul de frecvente în anumite zone ale ţării. Anumiţi comercianţi mai „bine intenţionaţi” chiar reuşesc să strecoare pe rafturile magazinelor şi alimente care au termenul de garanţie expirat. În sezonul cald, poţi observa chiar şi în cele mai de seamă magazine, măsline scorojite de căldură, sucuri şi tot felul de produse ţinute în plin soare timp de câteva zile, în speranţa că aşa trecătorii observă produsul şi marfa lor se vinde mai bine şi aşa mai departe. Sunt cazuri care te exasperează şi nu te mai miri că populaţia a ajuns să se obişnuiască cu aceste comportamente ale producătorilor şi ale comercianţilor îndată ce a fost obişnuită să se conformeze şi cu alte tehnici destul de des întâlnite precum corupţia la cele mai înalte niveluri, vânzarea copiilor în afara ţării şi multe altele. Astfel, vor fi din ce în ce mai multe cazuri de îmbolnăvire în rândul populaţiei, deoarece măsurile de prevenire sunt doar formale. Pentru a reveni la ceea ce însemna altădată o alimentaţie sănătoasă, fără a avea teama ca atunci când cumpărăm ceva să ne gândim că acel produs ne face rău, va fi nevoie de intervenţia cumulativă a medicilor, specialiştilor în nutriţie, forţelor de ordine şi instituţiilor legislative pentru a stopa comercializarea produselor cu grad mare de risc pentru sănătate şi a fi iniţiată o politică alimentară sănătoasă. Unii sunt de părere că ar necesita costuri exagerate, dar de fapt e nevoie doar de organizare şi voinţă pentru a ajunge la o relansare economică a agriculturii şi industriei alimentare. Suntem curioşi cine va da startul promovării sănătăţii.

 

 

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here