Alimentaţia benefică pe timp de iarnă

428

Doar pentru că afară este frig şi simţiţi nevoia de a consuma mai mult lichide calde, nu înseamnă că organismul nu mai are nevoie de 1,5 l de apă zilnic. În anotimpul rece nu mai consumăm apa de la frigider, ci doar de la temperatura camerei, astfel, organismul este ferit de deshidratare şi în acelaşi timp energia nu este risipită, deoarece organismul nu mai lucrează pentru a aduce apa la temperatura corpului. De asemenea, dacă preferaţi să consumaţi băuturi calde vă recomandăm să consumaţi ceaiuri naturale din plante în loc de cafea.

În această perioadă evitaţi pe cât se poate consumul produselor lactate cu un conţinut ridicat în grăsime, deoarece acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor şi virusurilor, deci implicit a infecţiilor.
Chiar dacă reţetele cu multe ingrediente sunt mai tentante (de exemplu, tocanele), stomacului îi va fi foarte greu să le digere, din acest motiv sunt recomandate combinaţiile simple de alimente. Încercaţi să reduceţi consumul de sare şi cafeină. Şi nu în ultimul rând încercaţi să evitaţi alimentele procesate, deoarece conţin foarte multe E-uri şi aditivi alimentari, şi nu au nicio valoare nutritivă. De asemenea, nu consumaţi în exces alcool. De regulă, consumul exagerat de alcool este asociat cu intoxicaţiile alimentare.
Se recomandă consumarea alimentelor cu un conţinut ridicat în proteine şi menţinerea constantă a activităţilor fizice. În funcţie de intensitatea activităţilor fizice organismul are nevoie între 0.75 g şi 1.25 g proteine la 500 g din greutatea totală a organismului.
Pe timp de iarnă un plan corect de alimentaţie trebuie să includă: 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsime.
Alimente recomandate: carne de pui sau vită, carne macră de porc, fructe de mare, produse lactate degresate, ouă şi leguminoase.
Pe timp de iarnă, încearcă să mănânci mai condimentat decât de obicei. Mâncărurile vor fi mai aromate şi te vor ajuta să-ţi menţii ritmul interior mult mai alert. De asemenea, acestea accelerează metabolismul şi te ajută să fii în formă.

Ghimbirul, în special, stimulează circulaţia sanguină şi menţine temperatura corpului ridicată.
Grăsimile au un rol termo-izolator, care ajută organismul să-şi menţină temperatura la nivelul corect, dar şi să nu piardă energie. Fructele oleaginoase, precum nucile, alunele, fisticul te ajută să-ţi satisfaci nevoia de grăsimi fără să te îngraşe şi fără să-ţi ridice colesterolul.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here