Alege încălţămintea potrivită pentru sănătatea picioarelor

655
incataminteCe este mai incomod decât să porţi o pereche de pantofi care te strâng şi cu care piciorul tău în că nu s-a acomodat. Aceste inconveniente, alături de statul prelugit în picioare, obişnuinţa de a merge pe tocuri înalte, toate acestea nu fac decât în timp să apară la nivelul călcâiului unele osificări, ce poartă denumirea de pinteni.

Iată în continuare nişte sfaturi de care e bine să ţineţi seama atunci când vă alegeţi încălţămintea, tocmai pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri.
La anumite persoane poate apărea, în special dimineaţa la primii paşi, o durere a călcâiului, mai rar în spatele acestuia. Şi au impresia că parcă au călcat pe un cui sau o pietricică, acest lucru incomodând, mai mult sau mai puţin, mersul.
Deci, s-ar putea să te confrunţi cu aşa-numiţii pinteni ai călcâiului, acele osificări ale capătului de prindere a muşchilor pe osul călcâiului.
Astfel de probleme apar la anumite persoane, , datorită kilogramelor în plus, fie din cauza statului mult în picioare sau în urma deformării picioarelor din cauza bolii. De asemenea, aceşti pinteni mai pot apărea şi la persoanele care poartă un anumit gen de încălţăminte cu talpa tare sau chiar fără toc.
Pentru a preîntâmpina aceste neplăceri trebuie să alegi încălţăminte comodă cu toc de 3-4 cm, interiorul să fie din materiale moi, ca piciorul să se simtă bine, lejer în aceste încălţări. Evitaţi să staţi prea mult în picioare şi acolo unde aveţi ocazia aşezaţi-vă chiar şi numai pentru câteva minute şi nu uitaţi de duşul şi masajul după fiecare zi de muncă.
Dacă deja aveţi dureri evitaţi mersul pe jos timp îndelungat. De asemenea, nu purtaţi greutăţi şi nu faceţi băi fierbinţi la picioare. Puteţi face din burete sau din blană de oaie nişte tălpici decupaţi după piciorul dumneavoastră, pe care să le puneţi în pantof pentru amortizarea presiunilor. În prezent, astfel de accesorii se găsesc şi la magazinele de tehnică medicală. Susţinătoarele plantare trebuie puse într-un pantof mai larg, iar piciorul trebuie acomodat progresiv, timp de câteva săptămâni, după care pot fi purtaţi în pantofii pe care îi încălţaţi în mod curent. Dacă aceste măsuri indicate nu dau rezultate şi dacă durerea devine de nesuportat este indicat să vă adresaţi medicului reumatolog sau balneolog pentru măsuri mai radicale, însă este bine să ştiţi că nu vă puteţi aştepta la minuni.
Foarte important este şi modul cum folosim încălţămintea, pentru a ne menţine sănătatea picioarelor. Indicat este să se folosească alternativ două perechi de pantofi, astfel ca o pereche să fie lăsată în repaus să se usuce, să se aerisească, şi eventual să se dezinfecteze cu alcool. Nu mergeţi cu pantofii ai căror tocuri trebuie reparaţi, pentru a avea o poziţie cât mai normală a piciorului şi înlocuiţi talpa dinăuntru a pantofilor, astfel încât să nu vă provoace rosături sau bătături.
Alegeţi pantofi cu tocuri mai puţin înalte sau folosiţi-i pe aceştia doar la evenimente speciale, pentru că într-adevăr tocurile foarte înalte sunt mai elegante şi mai frumoase, dar aceste avantaje se vor resimţi mai târziu cu dureri şi deformări ale picioarelor şi chiar la şolduri şi la coloana vertebrală.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here