•Evaluarea stării de sănătate a salariaților CEO pe 2018 nici nu s-a prezentat Directoratului
•Comisia de evaluare a stării de sănătate funcționează de formă
•Familiei angajatului mort i se va închide gura cu trei salarii și un loc de muncă pentru o rudă de gradul I
•Mortul cu nr.5, un lăcătuș mecanic de doar 51 de ani, cu boală profesională
•Politicienii din Gorj cunosc riscurile din CEO și susțin reducerea vârstei de pensionare
Sucursala Electrocentrale Rovinari a CE Oltenia a pierdut miercuri, un salariat, care a murit urmare a unui infarct. Dumitru Parpală, lăcătuș mecanic la Secția Reparații Mori din cadrul sucursalei, în vârstă de 51 de ani, a decedat, la domiciliul său din Rovinari, în jurul orei 17.00, după ce a revenit de la muncă. Salariatul CEO avea peste 30 de ani vechime la locul de muncă și nu era cunoscut ca suferind de vreo boală gravă, în fișa sa de la muncă figura însă cu cardiopatie și hipertensiune. Compania va asigura familiei îndoliate după o ridicare din umeri, trei salarii compensatorii și un loc de muncă pentru soția ori copiii decedatului.
Parpală este salariatul CEO cu numărul 5, care a decedat de la începutul acestui an, brusc, urmare a unor probleme cardiace. Conducerea companiei nu ia însă niciun fel de măsuri pentru a diminua stresul salariaților la locul de muncă și efortul, la secția unde lucrase Parpală muncind acum 50 de angajați, numărul diminuându-se drastic în ultimii ani, secția având, nu demult, peste 200 de muncitori.De altfel, directorul adjunct al Medserv Min, dr.Bălan, nu a prezentat încă Directoratului CEO situația stării de sănătate a salariaților companiei pe anul 2018. Asta deși suntem în luna martie, iar din CEO au murit deja cinci angajați. Salariații se tem pentru viața lor, dar conducerea societății nici măcar nu discută problema cu partenerii sociali. Mass-media a relatat recent că trei ingineri de la Carieră Lupoaia, aparținând CEO, au făcut preinfarct în ultimele trei săptămâni, tot urmare a tensiunii și stresului de la locul de muncă, și a unui raport salariat cu șeful unității miniere, dar, cu toate acestea, incidentul nu a fost verificat de Compartimentul de Sănătate în Muncă al CEO ori ridicată problema public de inspectorii sociali. Asta deși respectivii, în general, pierd vremea la sediul executiv al companiei.
Management defectuos plus ascundere de informații
Ion Iordache a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că trebuie redusă vârsta de pensionare a salariaților CEO și trebuie avute în vedere condițiile de muncă ale actualilor salariați ai companiei. ,,Pentru CEO ar trebui să fie prioritare condițiile de muncă și securitatea în muncă. Asta pentru că, condițiile de muncă sunt extrem de proaste și securitatea muncii este la pământ. Cei care ar trebui să ia măsuri dau însă vina pe situația economică a CEO, situație care se datorează managementului pe care l-au făcut până în prezent. Se impune o reducere a vârstei de pensionare, sunt condiții de muncă extrem de proaste, vedem cu toții piața muncii spre ce se îndreaptă”, a spus Ion Iordache, lider al ALDE Gorj.Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, are o părere similară, dar mult mai drastice sunt concluziile parlamentarului Opoziției. ,,Am făcut un amendament la noua Lege a Pensiilor, care a fost respins de majoritatea parlamentară, care se referea exact la această problemă, în sensul în care toți salariații CEO să fi beneficiat de condiții speciale de muncă. Am redepus, la începutul acestei sesiuni parlamentare, această propunere legislativă, prima cameră legislativă sesizată fiind Senatul. Ea urmează circuitul legislativ, unde nu va sta foarte mult, sper, deoarece, noi vom face toate demersurile ca aceasta să fie dezbătută cât mai repede. Eu cred că, în acest caz, (pierderi de vieți omenești) nu e vorba de nepăsare, ci de ascunderea unor informații pe care ei, cei din conducerea CEO, le au deja. Asta pentru că, conducerea CEO este asumată politic. Astfel, Puterea are tot interesul ca acest subiect să nu fie prezentat publicului”, a explicat, joi, Dan Vîlceanu.
ANAMARIA STOICA