AJOFM Gorj şi locurile de muncă în străinătate

503

ajofm facuta de mineAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj prin serviciul de ocupare european EURES atrage atenţia cetăţenilor români care doresc să lucreze în Cipru să nu dea curs oricărei oferte de muncă, primită de la

anumiţi agenţi de ocupare a forţei de muncă din România sau găsită pe internet, fără a se interesa în prealabil cu privire la seriozitatea acestei oferte şi care este angajatorul cipriot pentru care urmează să lucreze.

„Informările primite de la Ambasada României din Cipru prin care ni s-a adus la cunoştinţă situaţia în care se află mulţi cetăţeni români aflaţi în Cipru, ca urmare a medierii de către anumiţi agenţi de ocupare a forţei de muncă din România, sau în urma semnării unor contracte cu diferite firme, identificate pe internet şi semnând contracte de muncă în condiţii precare(în autoturisme, aeroport), majoritatea fără să primească o copie a contractului”, ne-a declarat Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj.
Majoritatea medierilor cetăţenilor români s-au făcut pentru plasare la „angajatorul” cipriot Yiannis Piripitsis. Ultimul caz semnalat se referă la aproximativ 200 de lucrători români care muncesc pe şantier, la construirea noului aeroport Larnaca, în condiţii de muncă, hrană şi cazare improprii, cu un program de muncă prelungit şi fără a li se plăti orele suplimentare. Pentru prevenirea racolări cetăţenilor români, AJOFM Gorj a dorit să facă anumite precizări. „În situaţia în care pentru găsirea unui loc de muncă în străinătate se recurge la serviciile unui intermediar trebuie ştiut faptul că în România persoanele fizice nu pot desfăşura activitate de mediere a forţei de muncă în străinătate. Sfătuim persoanele care apelează la serviciile de mediere oferite de o societate comercială ca înainte de plata oricărui comision să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma pentru a se interesa dacă aceasta este înregistrată ca firmă de mediere”, a completat purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Totodată, agenţii de ocupare a forţei de muncă sunt obligaţi să încheie, în formă scrisă, cu cetăţenii români care solicită să lucreze în străinătate contracte de mediere care vor cuprinde cel puţin elementele şi clauzele prevăzute în anexa actului normativ menţionat. Tariful de mediere nu poate fi cerut şi de la persoana aflată în căutarea unui loc de muncă dacă tarifele serviciilor de mediere sunt încasate de la angajatorii străini. „Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română”, a încheiat Ana Maria Niculescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here