Agricultura pe înţelesul tuturor – Să ne protejăm ecologic grădina, casa

1947

7 – Materiale ecologice, homeopate
Continuăm să vă prezentăm noi mijloace ecologice de protecție a grădinei de legume sau a plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi ori a viei.
Concentratul de usturoi se prepară din 250 gr usturoi pisat în 250 ml apă caldă pus în borcan de culoare închisă bine astupat. Se lasă la macerat la întuneric timp de 10 zile. Pentru tratamente se pun 20 – 70 ml concentrat filtrat în 10 l apă și se mai adaugă 2 linguri săpun lichid și o cană de cenușă de lemn. Are efect foarte bun contra putregaiului, pătării fructelor, rapănului, manei, precum și contra insectelor defoliatoare.
Extractul de coji de citrice – nr. 1 se obține prin macerarea la întuneric timp de 7 zile în 3 l apă a 1 kg coji de citrice uscate și măcinate. Pentru tratarea plantelor contra afidelor și a altor insecte dăunătoare după filtrare se diluează 100 ml extract în 10 l apă.
Extractul de coji de citrice – nr. 2 se realizează prin macerarea la întuneric în 3 l apă caldă timp de 3 zile a 100 gr coji de citrice uscate și măcinate. Pentru tratarea plantelor contra afidelor și a altor insecte dăunătoare se stropesc după filtrare.
Extractul de coji de citrice – nr. 3 se prepară prin fierberea timp de 15 minute în 10 l apă urmată de macerare timp de 24 ore a 500 gr coji de citrice uscate. Pentru tratarea plantelor contra afidelor și a altor insecte dăunătoare se filtrează.
Redăm acum câteva metode de combatere ecologică a buruienilor, altele decât mijloacele mecanice.
Soluția de sare realizată prin fierberea a unei părți sare de bucătărie grunjoasă în opt părți apă. După răcire se adaugă puțin detergent de vase și se stropesc numai buruienile având grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură. Tratamentul se repetă după câteva zile până la distrugerea buruienilor.
Soluția de oțet se obține din 0,5 l oțet în 10 l apă și stropire repetată a buruienilor cu grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură căci le distruge și pe acestea.
Soluția de oțet cu sare se prepară din o ceașcă de sare de bucătărie grunjoasă dizolvată în 4 l oțet. Pentru stropirea buruienilor se completează cu 6 l apă și se mai adaugă puțin săpun lichid având grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură. Tratamentul se repetă după câteva zile până la distrugerea buruienilor.
Boraxul – 300 gr dizolvate în 2,5 l apă. Pentru stropirea buruienilor se mai adaugă puțin săpun lichid având grijă ca soluția să nu ajungă pe plantele de cultură. Tratamentul se repetă după câteva zile până la distrugerea buruienilor.
Prezentăm acum câteva capcane naturale pentru anumiți dăunători.
Capcana cu bere contra coropișnițelor se realizează dintrun PET (sticlă de plastic) de 2 litri căreia i se taie gâtul în zona conică și se introduce cu gâtul în jos, fără dop, în corpul rezultat după tăiere. Se pun 2 – 3 degete de bere în acest vas și se îngroapă în sol printre legume cu tăietura la nivelul solului. După 5 – 6 zile se completează berea din vas. Coropișnițele vor intra atrase de aroma de bere în vas și nu vor mai putea ieși murind aici.
Lapte proaspăt contra melcilor. Se îngroapă în apropierea plantelor pahare sau cutiuțe cu lapte amestecat cu făină de grâu. Melcii de orice fel vor consuma produsul și vor muri.
Capcane dulci contra viespilor. În gâtul lung al unei sticle de plastic, PET, de 2 l se taie un orificiu de 15 mm. În sticlă se pune o soluție preparată din 1 / 2 cană de zahăr + 1 cană de oțet alimentar + 4 căni de apă + coaja unei banane tocată mărunt. Sticla se atârnă în pomi. Viespile sunt atrase de soluția din interior și nu mai pot ieși murind aici.
Capcană cu feromoni contra adulților viermelui Rhagoletis pomonella care atacă merele, perele, gutuile, nucile, cireșele, afinele etc. Se atârnă în pomi sfere de plastic de culoare roșie de mărimea unui măr care la exterior au fost unse cu un clei (poate fi Biostop – lipici pentru șoareci) și o fiolă cu feromoni procurată de la Unitatea Fitosanitară. Aceste sfere pot proveni din jucăriile copiilor, abandonate de aceștia. Adulții insectei, masculii, sunt atrași de feromoni și se lipesc pe sferă și mor.
Rumeguș, nisip, ace de brad uscate, tărâțe etc contra melcilor. Se presară aceste materiale pe traseul melcilor. Mai poate fi folosit și părul tuns, cenușa sau cojile de ouă pisate. Aceste materiale se lipesc pe piciorul melcilor și le provoacă moartea.
Atenție – nu faceți tratamente pe căldură peste 250 C căci riscați defolierea plantelor tratate. Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba soluțiilor pentru stropit pe o mică porțiune de plantă. Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea poate duce la alterarea lor cu efecte nedorite.
Vom continua…
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here