Agricultura pe înțelesul tuturor – Să ne protejăm ecologic grădina

1060

8 – Materiale ecologice, homeopate.

Continuăm prezentarea unei game vaste de preparate de fitofarmacie ce se pot realiza ușor în orice gospodărie și au total potențial ecologic.

Ceaiul de coada șoricelului – se obține prin macerarea unei căni de plantă tocată în 4 l apă timp de 24 ore. După filtrare se mai adaugă o linguriță de fulgi de săpun și se stropesc plantele contra multor dăunători dar mai ales contra afidelor. Are și un puternic efect fertilizant.
Ceaiul din frunze de tomate și cartofi – se realizează prin macerarea timp de minim 12 ore a 2 căni de lăstari sau frunze de tomate ori cartofi tocate în 0,5 l apă. După filtrare se adaugă un sfert de linguriță de fulgi de săpun și se diluează în 5 l apă. Se stropesc plantele sau solul contra viermilor și a multor gândaci, mai ales cel de Colorado.
Ceaiul de tutun – se obține prin macerarea timp de 24 ore a unei căni de frunze de tutun tocate în 4 l apă. După filtrare se stropesc plantele ori solul contra multor dăunători, mai ales viermi. Atenție acest produs este foarte toxic pentru om și alte animale și nu se aplică pe ardei, cartofi, tomate sau vinete.
Extractul de rubarbă – obținut din 0,5 kg frunze de rubarbă tocate și macerate timp de 24 ore în 7 l apă. După filtrare stropiți plantele cu el căci are un puternic efect insecticid.
Ceaiul de frunze de soc – se realizează prin fierberea timp de 30 minute a 250 gr frunze de soc tocate în 0,5 l apă. După răcire și filtrare se adaugă în 0,5 l apă în care au fost dizolvați o lingură de fulgi de săpun neparfumat. Are efect fungicid și insecticid mai ales pentru morcov, tomate, vinete, cartofi.
Ceaiul de rubarbă – preparat din 0,5 kg plantă tocată fiartă la foc mic, timp de 30 minute într-un litru de apă. După răcire și filtrare se diluează în 7 l apă și se stropesc plantele contra multor dăunători.
Extractul de ardei iute – se realizează prin macerarea a 5 ardei iuți în 50 ml apă timp de 24 ore. După filtrare se diluează 10 ml extract în 1 l apă și se stropesc plantele contra multor dăunători dar mai ales contra omizilor, acarienilor, afidelor sau a gândacului de Colorado. Atenție la pregătirea acestui extract deoarece ardeiul iute poate provoca iritații și alte neplăceri. Folosiți ochelari de protecție și mânuși de cauciuc pentru a evita contactul cu ochii sau pielea.
Extractul de pelin – obținut la fel cu cel de urzică se folosește mai ales contra păduchilor de frunze și a omizilor.
Extractul de tomate și cartofi – realizat întocmai cu cel de urzică are efect puternic contra multor dăunători de frunze, chiar și contra gândacului de Colorado.
Extractul de tutun – realizat prin macerarea tutunului dintr-o țigară în 5 l apă timp de 24 ore, combate mulți dăunători de frunze printre care gândacul de Colorado și păduchii țestoși. Recomandat mai ales la protejarea lămâiului de apartament.
Extractul de urzică – obținut prin macerarea unui kg urzică, toată partea aeriană,, tocată și macerată timp de minim 12 ore în 10 l apă. După filtrare se stropesc plantele contra dăunătorilor de pe frunze.

Trebuie să arzi o viață întreagă ca să strălucești o clipă. – Ion VELICAN

Atențienu faceți tratamente pe căldură peste 250 C căci riscați defolierea plantelor tratate. Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba pe o mică porțiune de plantă. Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea poate duce la alterarea lor cu efecte nedorite.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here