Agricultura pe înțelesul tuturor – Organizarea grădinii de legume

1259

Terenul pentru cultivarea legumelor trebuie să fie uşor, permeabil pentru apă, aer şi rădăcinile plantelor, însorit şi cu posibilităţi de irigare.
Organizarea terenului în sole presupune divizarea acestuia într-un număr 6 – 8 parcele de cultură cât mai egale, sistematizate în asolamente legumicole de tot atâţia ani şi o parcelă separat, în afara asolamentului, care să cuprindă culturile perene (hrean, leuștean etc), după modelul următor:
Sau
Sau
Sau
Aleile trebuie să aibă lăţimea de 0,5 – 1 m şi să fie înierbate pentru a facilita accesul în grădină pe orice vreme, iar parcelele se pichetează pentru a putea respecta întocmai amplasarea culturilor.

Narcisism: când toată lumea te admiră, te uiți și tu mai des în oglindă, și devii unul dintre cei mulți. – Ion VELICAN

În cadrul solelor culturile se grupează pe familii botanice sau particularităţi biologice astfel:
În cadrul asolamentului de 6 ani (cu 6 sole) – aceste culturi se pot grupa în: Sola nr 1 – fasole de grădină, mazăre şi bobul; în Sola nr – 2 – tomatele cu ardeii şi vinetele; în Sola nr – 3 – ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla şi ridichile; în Sola nr – 4 – varza, conopida, brocoli, guliile, varza de Bruxelles, spanacul şi salata; în Sola nr – 5 – cartofii având culturi anticipate (care se seamănă toamna şi se recoltează primăvara devreme) ceapa verde, usturoiul verde şi salata timpurie, iar în Sola nr – 6 – castraveţii, dovleceii şi pepenii.
În cadrul asolamentului de 8 ani (cu 8 sole) astfel: în Sola nr – 1 – fasolea, mazărea, şi bobul; în Sola nr – 2 – tomatele, ardeiul şi vinetele; în Sola nr – 3 – ceapa, usturoiul şi prazul; în Sola nr – 4 – varza, conopida, brocoli, guliile, varza de Bruxelles, spanacul şi salata; în Sola nr – 5 – cartofii (după culturi anticipate ca usturoi verde, ceapă verde, salată timpurie); în Sola nr – 6 – castraveţi, dovlecei şi pepeni; în Sola nr – 7 – morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină, sfeclă şi ridichi; iar în Sola nr – 8 – porumb pentru floricele sau zaharat (pentru fiert, murat).
Linia de demarcaţie dintre sole poate fi cultivată cu câte un rând de busuioc sau cimbru (care alungă unii dăunători precum gândacul din Colorado) sau crăiţe (Tagetes spp.) care alungă viermii sârmă din sol, uşurând astfel foarte mult protecţia fitosanitară a legumelor, şi deci reducând consumul de pesticide, ca să obţinem legume mai sănătoase și mai ieftine.
În anul următor se rotesc culturile astfel încât cele din sola nr 2 se vor cultiva în sola nr 1, cele din sola nr 1 în sola nr 6 sau 8, cele din sola nr. 3 în sola nr. 2 şi așa mai departe. Astfel se asigură condiţii optime de cultură tuturor legumelor, se uşurează mult combaterea bolilor, buruienilor şi dăunătorilor acestor culturi. În sola culturilor perene, din afara asolamentului, se cultivă hrean, leuştean, tarhon, chimion, mărar etc.
În legumicultură se recomandă utilizarea gunoiului de grajd în doze cât mai mari și/sau a îngrășămintelor chimice complexe cu cele trei elemente (N, P și K ), de preferat în proporție egală. Excesul de azot reduce calitatea legumelor, rezistența lor la boli și la păstrare îndelungată în stare proaspătă.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here