Agricultura pe înțelesul tuturor – Gunoiul de grajd – o comoară a fermierilor (1)

1251

În această perioadă, lucrările agricole în câmp ne acordă un oarecare răgaz, dar fermierii nu trebuie să lenevească deoarece … dacă ei stau – le / ne stă norocul. Acum avem timpul necesar să ne ocupăm de adevărata comoară din ograda oricărui fermier, socotită astfel atât din punct de vedere financiar direct, cât și în mod indirect, căci ordinea și curățenia în gospodărie dau nota de civilizație oricui, pe lângă aspectul unui mediu de viață sănătos.

1 – Compoziția chimică și valoarea de utilizare a gunoiului de grajd.
În ograda oricărui fermier se află o adevărată comoară, resturi vegetale și dejecții ale animalelor domestice, care, din păcate, sunt tratate cu un dispreț … greu de explicat în foarte multe cazuri. Să fie oare vorba de nepricepere?. Mă îndoiesc, deoarece mai toți am participat la unul sau mai multe simpozioane, cursuri de specialitate sau întâlniri tematice organizate de Consultanța Agricolă. Cred mai degrabă că este efectul generalizat al lui … lasă că merge și așa, care practic ne încetinește progresul în toate domeniile. Lăsând pe altă dată indignarea, să vedem pentru care motive gunoiul de grajd este socotit o comoară. Să amintim în treacăt că în urmă cu mai bine de 3000 (trei mii) de ani, chinezii preparau și foloseau pe scară uriașă acest produs. Și iată pentru care motiv:

Conţinutul în elemente nutritive al îngrășămintelor organice
în kg sa/to
Notă:
a – O tonă de substanţă uscată din gunoi echivalează cu 200 kg de humus,
b – O tonă de substanţă uscată din paie şi coceni – 120 kg de humus,
c – 10 tone de gunoi bine compostat echivalează cu 100 kg de humus.

O „dragoste la prima vedere” nu vine niciodată singură. – Ion VELICAN

Pe lângă aceste macroelemente, elemente chimice aflate și consumate de plante în cantități semnificative, gunoiul de grajd conține toate celelalte elemente chimice din sol, fie în stare ușor asimilabilă pentru plante, fie în compoziții care sunt modificate lesne se către chimia și biologia solului, devenind astfel ușor asimilabile și ele, restabilind echilibrul chimic al solului. Cu aportul lui, orice sol poate deveni apt pentru culturi agricole, și nu numai. La începutul secolului trecut o delegație de minți luminate din Franța a vizitat China și membri ei au rămas de-a dreptul stupefiați de atenția pe care chinezii o acordau reziduurilor menajere și din zootehnie, precum și resturilor vegetale din grădini și câmp, dar și de tehnicile prin care aceștia le preparau înainte de utilizare. Să ne mai mirăm că … . Pe lângă aportul chimic direct în sol, gunoiul de grajd reface cu succes structura acestuia, făcându-l mult mai fertil și pretabil culturilor agricole. Dacă mai ținem cont și de faptul că acest produs este aproape gratuit, cred că nu mai poate fi nicio problemă în a-l utiliza și nu … arunca la gunoi.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022
– vol. 4 – Zootehnie – ediția 2023

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here