Agricultura pe înțelesul tuturor – Graficul lucrărilor agricole în luna iunie

1156

Mai întâi efectuați lucrările restante din luna mai și apoi
În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a) – prășitul – manual sau mecanic – al tuturor culturilor de câmp prășitoare pentru a elimina concurența buruienilor cu plantele de cultură pentru apă, lumină și substanțe nutritive.
b) – cositul și depozitarea în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor, dar și a fânețelor naturale. Operațiunea începe când cca 25 % din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provoacă suferințe plantelor de cultură, care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii și la obținerea unui fân de calitate inferioară. Pe suprafețele angajate prin pachete P1 și P2 de agromediu la APIA se respectă întocmai recomandările respective.
c) – recoltarea orzului sau chiar și a culturilor timpurii de grâu sau triticale. Atenție la reglarea corectă a combinelor cu referire la turația tobei și rabatorului (corelate cu viteza de înaintare a combinei și starea lanului), a deschiderilor la tobă, a vântului sau a altor parametri ai utilajului. Umiditatea maximă a boabelor în lanurile pentru consum trebuie să nu depășească 16 procente.
În legumicultură se vor semăna și planta în câmp culturile principale sau succesive. Se va face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp. Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor și se aplică tratamentele adecvate, precum și combaterea buruienilor și irigatul.
În pomicultură se vor efectua tratamentele de la  scuturatul florilor (acolo unde este cazul) a celor la avertizare sau când fructele au cam 5 mm în diametru, pe cer senin, fără vânt, cu zeamă bordeleză – 1 % sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Nu uitați să adăugați în soluție 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție pentru a asigura o bună aderență a soluției pe ramuri. Pomii tineri, neintrați pe rod se tratează acum sau la avertizare  cu aceleași produse ca și pomii roditori.
În viticultură se va face legatul corzilor pe spalieri sau araci și chiar plivitul lăstarilor de prisos, se aplică prașila sau motosapa pe toată suprafața după ce în prealabil s-au administrat îngrășămintele chimice complexe. Pentru combaterea pirului și a altor buruieni problemă pentru vie se mai poate ierbicida cultura cu Roundup,  cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutarea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat ierbicidul. Viile hibride practic nu necesită tratamente fitosanitare, dar prin unele plantații poate apărea un puternic atac de acarieni (un fel de păianjeni minusculi) și se impune stropirea plantelor atacate cu Zolone 30 PM – 0,2 %, Orthus NNI 850 – 0,5 l / ha, Pyranica 20 WP – 0,25 kg / ha, Pennstyl 600 F – 0,05 % sau Apollo 50 SC – 0,4 l / ha.

În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum, se vor scoate animalele la pășunat. Se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 % pentru a combate rezerva biologică de paraziți interni.
În fermele de ovine și caprine se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 % pentru a combate rezerva biologică de paraziți interni. Se acordă atenție deosebită oilor de pe pășunile alpine.
În fermele de porcine se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra intemperiilor știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici negativi.
În fermele de păsări – mă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor tinere contra  intemperiilor. Se pregătesc clocitorile și se obțin  ultimele generații de pui de vară.
În stupine se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu turte de zahăr apicol sau siropuri după extracția recoltei de la salcâm sau tei, castan etc. De asemenea, se va face cositul ierbii și curățenie în zona de amplasare a stupilor și pregătirea stupinei și a familiilor pentru culesul celorlalte plante melifere, se identifică și pleacă în  stupăritul pastoral pentru floarea soarelui. Tot acum se mai urmărește roitul natural.
Acest grafic de lucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale, care de fapt reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole gorjene.
Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bogăția vine către tine apoi …
Ing.  Ion VELICI

Stimați fermieri, proprietari sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, căci ele sunt cele care ne țin pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță, dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez cu fiecare articol pe care-l voi publica. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către proprietarii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de lucrul acesta. Legea prevede pedepse drastice pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi sau legume anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru. Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană. Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here