Agricultura pe înțelesul tuturor – Cuscuta – o buruiană problemă de sute de ani

1140

– 2 –
În articolul anterior am descris suficient de amănunțit biologia cuscutei, precum și aspectul puternic dăunător sau, dimpotrivă, chiar folositor al acesteia, așa că acum vom trata metodele și mijloacele ce ne stau la îndemână în lupta cu aceasta. Mai întâi să precizăm modalitățile prin care cuscutele se răspândesc, pe care cunoscându-le vom fi capabili să evităm sau să eradicăm aceste plante parazitare.
1 – Sămânța folosită la înființarea culturilor trifoliene trebuie să fie liberă de cuscută; am văzut că aceasta atacă și în loturile semincere, deci trebuie să folosim numai sămânță din comerț, decuscutată. Pentru a afla dacă sămânța a fost decuscutată este suficient să introducem mâna în sacul de sămânță, să frământăm puțină sămânță în mână și să observăm la scoaterea acesteia din sac dacă mâna este curată sau nu. Dacă mâna este curată, este semn clar că acea sămânță nu a fost decuscutată și trebuie evitată, căci precis conține și semințe de cuscută. Decuscutarea se face în instalații speciale, unde sămânța de lucernă, trifoi etc, după ce a fost selectată de alte ingrediente mecanice, se amestecă cu pilitură de fier care nu aderă la semințele de trifoliene, acestea fiind netede, dar aderă la semințele de cuscută deoarece acestea sunt acoperite de perișori. Această sămânță se trece apoi odată sau de mai multe ori pe un plan înclinat, vibrator, sub niște electromagneți suficient de puternici pentru a atrage semințele de cuscută încărcate cu pilitură de fier și care apoi se incinerează.
Dacă pe mâna scoasă din sacul cu sămânță de lucernă vom avea un praf cenușiu, este pilitură de fier, putem fi siguri că această sămânță a fost decuscutată. Pe această sămânță să o cumpărăm și să o folosim la înființarea noilor culturi.
2 – Gunoiul de grajd – nu se aplică nici înainte de înființarea lucernierelor, și cu atât mai abitir pe acestea, căci poate conține semințe de cuscută aduse de animale pe picioare sau trecute prin tubul lor digestiv dar neafectate de substanțele din acesta. Cu cât gunoiul de grajd șade mai mult (1 la 4 ani) în platforma de compostare și cu cât temperatura din aceasta a fost mai ridicată, în jur de +850 C, cu atât siguranța ca semințele de cuscută să-și fi pierdut germinația este mai mare.
3 – Arătura – prin care se face desființarea vechilor lucerniere trebuie făcută toamna și la adâncime mare, maximă posibil agrotehnic, pentru a încorpora cât mai adânc semințele și fragmentele de cuscută, astfel ca acestea să putrezească. Arăturile superficiale le scot destul de curând la suprafață pe acestea și astfel planta poate infesta noua cultură.
4 – Asolamentulrotația culturilor, trebuie să cuprindă alte specii de culturi decât cele atacate de cuscută (vezi articolul anterior) care să fie cultivate timp de minim 4 ani, preferabil ar fi 6 ani, în care rezerva biologică de cuscută din sol poate pieri. Cele mai indicate culturi, după lucernă, sunt porumbul, sorgul urmate de cerealele păiose, pe care cuscuta nu le suportă și nu le parazitează.
5 – Mijloace și metode mecanice – aflate la îndemâna noastră și foarte ușor de aplicat:
a – Evitarea călcatului și pășunatului – culturilor în care se află chiar și o singură vatră de cuscută (în cultură atacul se manifestă în vetre de diferite întinderi) pentru a preîntâmpina disiparea cuscutei prin semințe sau fragmente de plantă, duse de animale în tubul digestiv sau pe copite;
b – Cioplitul cu sapa sau cazmaua – a vetrelor mici, puține, și extragerea materialului astfel obținut din cultură, arderea sau îngroparea lui la adâncime mai mare de 30 cm pentru a stopa extinderea. Se distrug și plantele sănătoase pe o lățime de 25 – 30 cm în jurul acestor vetre pentru o siguranță mai mare;
c – Săpatul cu cazmaua – pe o adâncime de 25 – 20 cm a terenului din vetrele atacate și pe o zonă de siguranță de 25 – 30 cm de jur-împrejurul lor și extragerea și îngroparea acestui material cât mai adânc;
d – Cositul – plantelor din vetrele atacate și din zona de siguranță, lăsatul acestui material pe loc spre a se usca și apoi arderea lui acolo, ca să fie distruse și semințele de la suprafața solului sau fragmentele de plante rămase în miriște. Pentru o mai mare reușită, suprafața respectivă trebuie stropită înainte de aprindere cu benzină sau motorină.
e – Igienizarea uneltelor și a încălțămintei folosite la aceste lucrări prin spălare atentă cu apă, într-un loc unde să nu calce și animalele, eventual la un canal.

Călătorii cu imaginație nu vor avea niciodată o stație de coborâre. – Ion VELICAN

6 – Mijloace chimiceierbicidele – pot fi extrem de eficiente, dar și de costisitoare, mai ales că unele dintre ele vor distruge total, precum focul, toate plantele pe care acestea ajung.
a – Roundup, Basta, Clinic, Glyphogan, Glyfosun, Glyfotim – sunt erbicide sistemice de tip total, pe bază de glyphosat, aplicabile în vegetație în concentrație de 2%, 1 l ierbicid dizolvat în 50 l apă, aplicat prin îmbăiere pe suprafața vetrelor atacate și zonele de protecție.
După aplicare, trebuie să nu plouă cel puțin în primele două ore și nu se intervine asupra plantelor din zona ierbicidată cu nicio lucrare, nici măcar prin călcare, timp de 4 săptămâni.
După primele 2 zile de la ierbicidare, plantele încetează a mai crește, după o săptămână încep să îngălbenească, după 2 săptămâni încep să se brunifice, iar după 3 – 4 săptămâni sunt complet moarte, inclusiv părțile subterane. În acest interval de timp, produsul a pătruns în plante și s-a translocat (deplasat) până la cele mai mici rădăcinuțe, la perișorii absorbanți, pe care îi ucide. Produsele sunt foarte utile în lucerniere, trifoiști, ghizdei. Cel mai bine și economic este însă a respecta întocmai indicațiile fabricantului înscrise pe ambalaje;
b – Reglone – diquat, Gramoxone – paraquat, sunt erbicide de tip desicant, adică pătrund în plante cărora le provoacă desfrunzirea ca urmare a blocării circulației sevei de la frunze spre restul plantei, dar după 2 – 3 săptămâni plantele lăstăresc din nou.
c – Kerb 50propizamil – erbicid sistemic (pătrunde în toată planta) absorbit prin rădăcini, selectiv pentru trifoliene, precum și pentru unele legume atacate de cuscută. Se folosește mai ales în pepiniere sau hameiști.
Dintre aceste produse, cele de la punctul – a – sunt cele mai folositoare și eficace. Este bine să procedați la combaterea cuscutelor imediat ce acestea au apărut în culturi, dar mai bine să respectați măsurile de prevenție descrise mai sus, căci este și mai ieftin și mai eficace.
Pentru explicații mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii, consultați cartea mea, „Ghidul fermierilor mici și mijlocii – volumul 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole”, ediția 2020”.

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi, care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare, a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bogăția vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here