Agricultura ecologică prinde rădăcini şi în Gorj

406

apia facuta de mineLa sfârşitul lunii octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a încheiat cea de-a doua perioadă din acest an de depunere a cererilor pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole, în sectorul agricultură ecologică.

Şi agricultura ecologică începe să prindă contur în judeţul nostru, astfel că în perioada 1 – 29 octombrie s-a desfăşurat cea de-a doua perioadă de depunere a cererilor pentru schemele de ajutor specific, acordate producătorilor care doresc să-şi îmbunătăţească produsele agricole din punctul de vedere al calităţii, în sectorul de agricultură ecologică, aflate în conversie. Astfel, un prim ajutor s-a acordat pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică.

„Prima sesiune când se puteau solicita fonduri europene pentru agricultura ecologică s-a desfăşurat în august, iar cea de-a doua tocmai s-a încheiat. Trei agricultori gorjeni îşi depuseseră cerere dar pentru că unul nu îndeplinea condiţiile de conversie a fost exclus din schemă. Cei doi care au rămas vor desfăşura agricultură ecologică în sectorul apicol”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj. Aceasta a precizat că producătorii agricoli pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific fie pentru exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră, sau numai pentru o exploataţie din apicultură.

Cei doi gorjeni care au obţinut sprijin de la stat vor primi anual suma de 850 de euro fiecare deoarece se încadrează în plafonul de deţinere între 51 şi 100 de familii de albine.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here