Agricultura ecologică, neinteresantă pentru fermierii gorjeni

385

La începutul acestei luni, la nivelul judeţului Gorj a debutat cea de-a treia sesiunea de depunere a cererilor pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole, în sectorul agricultură ecologică. Campania va lua sfârşit mâine.

Din păcate, cea de-a treia sesiune de depunere a cererilor pentru agricultura ecologică şi obţinerea de subvenţii la acest capitol, nu a prezentat nici un interes pentru agricultorii din judeţul nostru. Deşi campania a debutat de la sfârşitul lunii, nici un fermier gorjean nu a depus vreo cerere în acest an, iar campania de depunere a cererilor va lua final mâine.

În prezent, la nivelul judeţului Gorj există doi fermieri care practică agricultură ecologică, iar aceştia şi-au depus cererile în perioada 1 – 29 octombrie, când s-a desfăşurat cea de-a doua perioadă de depunere a cererilor pentru schemele de ajutor specific, acordate producătorilor care doresc să-şi îmbunătăţească produsele agricole din punctul de vedere al calităţii, în sectorul de agricultură ecologică, aflate în conversie. Astfel, un prim ajutor s-a acordat pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică.

„Trei agricultori gorjeni îşi depuseseră cerere în cea de-a doua sesiune dar pentru că unul nu îndeplinea condiţiile de conversie a fost exclus din schemă. Cei doi care au rămas desfăşoară agricultură ecologică în sectorul apicol”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj. Aceasta a precizat că producătorii agricoli pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific fie pentru exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră, sau numai pentru o exploataţie din apicultură. Cei doi gorjeni care au obţinut sprijin de la stat primesc anual suma de 850 de euro fiecare deoarece se încadrează în plafonul de deţinere între 51 şi 100 de familii de albine.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here