Află totul despre dereglările hormonale la femei

1981

Hormonii sunt mesagerii chimici ai organismului, produși în glandele endocrine. Aceste substanțe chimice călătoresc prin fluxul sanguin, determinând astfel țesuturile și organele să funcționeze optim în organism. Hormonii ajută la metabolismul corpului, dar au și rol în reproducere.

În cazul femeilor, dar și bărbaților, pot să apară dezechilibre hormonale. Chiar și cele mai mici modificări au uneori efecte asupra întregului corp. Spre exemplu, ciclul hormonal al femeilor se schimbă în timpul acestor etape: pubertate, sarcină, alăptare sau menopauză.

Simptomele unui dezechilibru hormonal specific femeilor:

  • menstruații abundente sau neregulate, inclusiv lipsa sau întreruperea menstruației. Unul dintre principalele semne este prezența unui ciclu maro închis și puțin.
  • hirsutism (păr excesiv pe față, bărbie sau alte părți ale corpului);
  • acnee pe față, pe piept sau în partea superioară a spatelui;
  • căderea părului;
  • pete mai închise decât culoarea pielii (apar de-a lungul gâtului, în zona inghinală și sub sâni);
  • uscăciune vaginală;
  • atrofie vaginală;
  • dureri în timpul actului sexual;
  • transpirații în timpul nopții;
  • dureri de cap.

În cazul femeilor mai multe cauze ale dezechilibrului hormonal sunt legate de hormonii reproductivi.

Cauzele comune includ:

Menopauza și menopauza prematură – Apare când numărul de foliculi (celule ovariene primare din care se dezvoltă alți foliculi ce vor ovula) scad și dispar. Menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 de ani și contribuie la dezechilibrul hormonal, din cauza stresului și stării de oboseală din timpul acestui proces.

Sarcina – În timpul sarcinii femeile manifestă creșteri bruște și dramatice ale valorilor estrogenilor și progesteronului.

Alăptarea – În această perioadă apar scăderi bruște ale secreției hormonale din cauza faptului că hormonii sunt secretați în cantitate mare de placentă în perioada sarcinii. Nivelul scade dramatic după naștere și se menține la o valoare minimă în timpul alăptării.

Sindromul ovarelor polichistice – Este o tulburare hormonală care poate apărea din cauza insulinei în exces, inflamației cronice, eredității și excesului de androgeni.

Medicamente hormonale precum pastilele anticoncepționale – Aceste pastile sunt administrate pentru a împiedica ovulația. Dezechilibrul hormonal va apărea din cauza efectelor secundare ale medicației, precum sângerări vaginale, afecțiuni ale sânilor, dureri de cap, balonare, greață sau creșterea nivelului de trigliceride.

Insuficiență ovariană primară – Apare în cazul dezechilibrelor hormonale cauzate de defectele cromozomiale, toxine și ca urmare a unui răspuns al sistemului imunitar la țesutul ovarian (boala autoimună).

Diagnosticul exact poate fi dat doar de medicii ginecologici și endocrinologi specializați. Opțiunile de tratament depind de starea generală de sănătate a pacientului, de vârstă, de tipul dezechilibrului hormonal și de gravitatea problemelor legate de fertilitate.

Echilibrul hormonal în cazul femeilor poate fi uneori tratat în urma unei terapii medicale combinate cu un stil de viață sănătos, iar aici intră mai mulți factori: dietă echilibrată, exerciții fizice, odihnă și reducerea stresului.

O dietă sănătoasă și echilibrată poate restabili sănătatea și echilibrul sistemului hormonal. Alimentele procesate și cele care conțin cantități ridicate de zahăr sau grăsimi trebuie eliminate. În dietă trebuie adăugate cât mai multe fibre, este necesar un consumat ridicat de apă și reducerea celui de cafea, alcool și băuturi carbogazoase. Totodată, e necesar să consumați alimente cât mai naturale, organice, integrale, dar și să adăugați pește în meniu de trei ori pe săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here