Află la ce este bun vâscul

2661

vasculLegenda spune că, vâscul are un loc cu totul aparte. Este o plantă plină de magie, care întruchipează curăţenia spirituală, libertatea şi armonia. Este semnul dragostei, apărător şi protector al casei şi al familiei, vâscul sau aşa cum mai este denumit “creanga de aur”, este asociat acum cu Sărbătorile de iarnă.

Pentru a încerca tratamentele naturiste cu vâsc, este indicat să cumperi un preparat de la farmacie sau de la plafar.

Proprietăţile vâscului depind de copacul pe care creşte. Vâscul poate fi şi toxic dacă acesta se găseşte pe tei, salcie sau plop, iar când îl cumperi de la vânzătorii ambulanţi nu poţi şti de unde a fost cules. În schimb la farmacii se găseşte ceai de vâsc, care se prepară acasă, dar şi capsule sau extract.

Vâscul, tratament anti-cancer

Un spital de oncologie din Anglia a anunţat că pentru bolnavii care fac chimio şi radio terapie vor începe un tratament cu vâsc. Din câte se aude, o soluţie injectabilă care provine din această plantă uşurează oboseala, greaţa şi infecţiile provocate de tratamentele invazive.

Anumiţi specialişti spun însă că vâscul ar fi de un real ajutor în vindecarea cancerului, mai ales a cancerelor ginecologice, pancreatice, pulmonare, leucemii şi limfoame. Primele studii au ieşit nesperat de bine încât vor fi aplicate pe oameni.

Vâscul a primit aprecieri şi de la cei care l-au testat. O femeie, de asemenea din Anglia, care era suspectă că ar avea limfom non-Hodgkin a preferat să nu mai facă chimioterapie în favoarea injecţiilor cu vâsc, iar acum spune ea că este pe calea spre vindecare.

La ce se mai utilizează vâscul

Dar vâscul este bun şi în anumite boli care nu prezintă un risc prea periculos: circulaţie deficitară, afecţiuni respiratorii, hipertensiune arterială, probleme hormonale, cele legate de menopauză, oboseală excesivă, probleme metabolice.

Pentru prepararea ceaiurilor şi a extractelor de vâsc se utilizează frunzele şi ramurile plantei, care sunt bogate în vitamine, antioxidanţi, precum şi alte substanţe benefice: acid viscic, amine, polipeptide, glicozizi. Vâscul poate fi consumat sub formă de tinctură, decoct, infuzie, etc. precum şi sub formă de pulbere care se obţine prin măcinarea lui.

Cardiacii, precum şi cei care se confruntă cu tuse sau cu astmul pot încerca tratamentele cu această minunată plantă.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here