Află cât de sănătoasă e mămăliguţa

600

mamaliguta1Binecunoscuta mămăliguţă poate fi de un real folos în vindecarea răcelilor şi eliminarea pietrelor la fiere. Mălaiul aduce numai beneficii atât omului sănătos, precum şi celui afectat de boli severe. Cura cu mămăligă hrăneşte organismul şi curăţă intestinele.

De ajutor ficatului şi intestinelor

Acest banal aliment a fost supus de-a lungul timpului la numeroase cercetări, fără a i se putea găsi o contraindicaţie. Fierturile de porumb se foloseau încă de pe vremea lui Columb, dar, mai apoi au ajuns să fie considerate hrana săracilor. Mai nou, în boabele de porumb s-au descoperit substanţe care provin din acizii arahidic şi palmitic, care menţin sănătatea organismului. Astfel de acizi sunt bine toleraţi de intestin, iar odată ajunşi în sânge, au rol de a purifica sângele de anumite substanţe toxice. Un rol major de detoxifiere îl au asupra ficatului, reducând riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. Persoanele care consumă în fiecare zi terci de mălai sunt mai ferite de boli hepatice, iar copiii au o dezvoltare mai bună.

Prelungeşte viaţa

Cercetătorii edocrinologi spun că mămăliga reduce cu 60% riscul de boli psihice cauzate de disfuncţii tiroidiene. Şi beneficiile aduse sănătăţii organismului nu se opresc aici, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, ajutând diabeticii. Scade nivelul de colesterol din sânge. Mai mult, mămăliguţa revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine. De asemenea, consumul de mămăligă prelungeşte viaţa. Persoanele care se tem să nu acumuleze kilograme în plus pot folosi mămăliga în locul pâinii, deoarece aceasta nu îngraşă. Încă cu mulţi ani în urmă, românii au folosit mămăliga ca leac.

Tratamente de la bunica

mamaligaTratamentele de pe vremea bunicii ne vindecau în copilărie şi nu era necesară intervenţia medicamentoasă. Combaterea durerii din gât şi a răcelii: pe o tablă încinsă se pune puţin mălai şi se stă deasupra tablei pentru a inspira fumul produs, amestecând continuu. Iar seara, se bea un terci, ca o mămăligă subţire, în care se adaugă puţin unt. În ziua următoare vă veţi simţi mult mai bine. În popor, un leac contra pneumoniei s-a dovedit a fi mămăliga românească. Când s-a răcit atât cât pielea o poate suporta, se întinde pe torace şi se ţine un sfert de oră, iar după ce se îndepărtează de pe piele, aceasta se şterge cu spirt camforat. Cataplasma cu mămăligă caldă se foloseşte şi în caz de bronşite, gripă, tuse cronicizată. Chiar şi în zona rinichilor pentru vindecarea colicilor renale şi a nefritelor, precum şi pentru vindecarea anexitelor şi cistitelor.

Pentru urcior: mămăliga caldă pe pleoape, repetându-se procedeul de câteva ori. Lipomul se poate îndepărta dacă se aplică cataplasme cu mămăligă tare. Se pune pe locul lipomului, iar partea care este în contact cu pielea va trebui să fie presărată cu tămâie fin pisată. Va trebui să fie cât mai fierbinte, după care se acoperă cu un obiect din lână.

Tratamentul se aplică seara şi se ţine până se răceşte mămăliga. Mămăliguţa e indicată şi persoanelor obeze, deoarece ea conferă senzaţie de saţietate destul de rapid, care se datorează fibrelor alimentare. Conform anumitor studii de specialitate la persoanele care consumă frecvent porumb, o serie de afecţiuni legate de hipotiroidie, precum îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse destul de mult. De asemenea mămăliguţa vine şi în ajutorul persoanelor cu probleme de ulcer sau gastrită acestea fiind ameliorate dacă se consumă mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având capacitatea de a reduce aciditatea, dar s-a dovedit a fi şi un uşor calmant şi sedativ. Alte studii de nutriţie au evidenţiat faptul că mămăliga dacă e consumată frecvent ameliorează reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here