Adrian Câciu (PSD) vrea banii înapoi de la CEO! Virgil Popescu (PNL): Banii nu trebuie returnați

1581

Nu a explicat nimeni ce s-a întâmplat ieri, când a apărut informația potrivit căreia ministrul de finanțe, al PSD a ajuns să facă demersuri pentru ca CE Oltenia să returneze ajutorul de stat, de 1,6 miliarde de lei.

Cert este că acesta a pus în dezbatere publică o ordonanță de urgență prin care Complexul Energetic Oltenia trebuie să returneze până la finalul anului următor 1,6 miliarde de lei, ceea ce ar însemna chiar falimentul CEO. Inițiativa a venit după ce, ca urmare a scumpirii galopante a energiei electrice pe piețele angro, CE Oltenia, la care Ministerul Energiei deține peste 77% din acțiuni, a ajuns să se aștepte la un profit net de nu mai puțin de 3,3 miliarde lei pentru anul acesta, după ce în 2021 a consemnat pierderi în cuantum de peste 1,6 miliarde lei, a scris și Profit.ro. Este vorba despre ajutorul de restructurare iar grantul era acordat din fondul de privatizare al bugetului de stat, urmând ca Ministerul Energiei să reîntregească fondul de privatizare. Planul a fost aprobat anterior și de Comisia Europeană. Acum, Ministerul Finanțelor vrea să modifice articolul respectiv, Adrian Câciu părând că habar nu are de situația celui mai mare producător de energie pe cărbune din România. Așa se facă că proiectul de lege cu pricina, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, la articolul 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2022 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societăţii „Complexul Energetic Oltenia” – S.A., alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins: ,,(6) Reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare în lei utilizate conform alin. (1), diminuate cu sumele restituite potrivit alin. (4) se asigură din bugetul Societăţii „Complexul Energetic Oltenia”-S.A, până cel târziu în data de 30 septembrie 2023”.

,,Ordonanța trenuleț”
În opinia ministrului Energiei, Virgil Popescu oradonanța lui Câciu e una ,,trenuleț”. ,,Este o ordonanţă trenuleţ, este a ministerului de Finanţe şi este la noi la avizare, chiar în aceste momente se lucrează la această Ordonanţă.
Acolo, părerea mea este că e o greşeală a colegilor de la Ministerul de Finanţe, în niciun caz Complexul Energetic Oltenia nu trebuie să returneze 1,6 milioane lei, care este parte a ajutorului de restructurare acordat de Comisia Europeană”, a spus ministrul în conferința de presă pe care a reușit s-o susțină după plecarea lui George Simion. Virgil Popescu a arătat că ,,un ajutor de restructurare se acordă, nu se returnează, se returnează doar dacă este cumva greşit acordat sau s-a întâmplat ceva cu acel ajutor, iar acel ajutor a fost acordat aşa cum este”, a spus el.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here