Adjunctul șefului de post din Turburea, reclamat de nenumărate ori pentru abuz în serviciu! Bobină a scăpat de fiecare dată de dosarul penal

2130

Un cetățean din comuna Turburea l-a reclamat, de zeci de ori, în ultimii patru ani, pe subofițerul de poliție Ilie-Cătălin Bobină, pe care l-a acuzat și îl acuză și în prezent de abuz în serviciu, polițistul fiind acuzat că deține o autoutilitară, care ar fi fost împrumutată unui alt localnic, pentru ca respectivul să transporte din pădurile, proprietate a statului și a cetățenilor, mari cantități de lemne. De fiecare dată, adjunctul postului de poliție din Turburea a scăpat de plângerile penale făcute de Constantin Mănescu, chiar și atunci când Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești a început urmărirea penală “in rem” pentru fapta de care era acuzat subofițerul Bobină. Ordonanța de clasare a dosarului, întocmit anul trecut, a fost atacată de Mănescu la Judecătoria Târgu-Cărbunești, în aprilie, instanță care a rămas acum în pronunțare pe solicitarea cetățeanului.

Constantin Mănescu, pensionar silvic în vârstă de 68 de ani din Turburea, a început să aibă primele conflicte cu subofițerul Bobină, spune acesta, în 2012. “Conflictul meu cu polițistul Bobină a apărut cu cinci ani în urmă, după ce un alt cetățean din Turburea m-a lovit, iar dosarul respectiv a fost cercetat de către acesta. Pentru că polițistul Bobină nu a dat curs cercetării, timp de 120 de zile, am fost nevoit să îl reclam la superiorii săi din poliție, lucru care a fost favorabil cercetării care a ajuns apoi la parchet. Reclamația făcută de mine mi-a creat un conflict cu subofițerul de poliție, menținut în anii următori, deoarece permanent l-am reclamat pentru anumite abuzuri pe care le săvârșea în localitate. De altfel, în 2015, acesta l-a sancționat abuziv pe fiul meu, căruia i-a dat o amendă de 2000 de lei urmată de o alta de 1000, fapt care a accentuat conflictul dintre mine și Bobină. În 2015, am înaintat un memoriu conducerii Ministerului Afacerilor Interne împotriva polițistului din Turburea, urmate de altele similare, fiind revoltat de faptul că, deși aducem dovezi în susținerea celor spuse nu se rezolva nimic în favoarea mea”, a declarat, ieri, Mănescu.

Mașina polițistului, închiriată hoților de lemne
Cetățeanul povestește că l-a reclamat pe Bobină mai ales când a văzut cu ochii săi că mașina polițistului, o autoutilitară cu numărul MH-04-YMR a fost încredințată localnicului Titi Băran, care transporta cu aceasta material lemnos care nu-i aparține, bolțari și nisip, aflând că îi plătea și proprietarului suma de 100 de lei la cursă.
De altfel, Băran, chemat martor în procesul intentat de Mănescu polițistului Bobină, declară în fața procurorilor din Cărbunești că din 2012-2013 se împrietenise cu agentul de poliție și “în baza relației de prietenie, acesta(n.r. polițistul Bobină) i-a încredințat autoutilitara cu numărul de mai sus, proprietatea acestuia, în repetate rânduri, pentru a rezolva unele probleme personale, respectiv, transport de material lemnos și pietriș, precum și pentru transportul unor bolțari”. Acesta mai spune că “lemnele le-a cumpărat în condiții legale pentru consumul propriu”.
Mănescu este de părere că Băran ar fi mințit în fața procurorilor, deoarece lemnele respective nu erau pentru consum propriu, ci vândute în anumite județe de către acesta, o parte a materialelor ajungând chiar în Caracal.
Reclamantul cere la Ocolul Turceni, în perioada respectivă, clarificări în legătură cu avizele de însoțire a materialului lemnos transportat de Băran atunci, dar răspunsul primit a fost în favoarea respectivului și a polițistului Bobină.

Reclamații la comandantul IPJ Gorj
În 2016, la reclamația lui Mănescu, Parchetul Cărbunești începea urmărirea penală “in rem” pentru fapta de abuz în serviciu, dosarul fiind însă finalizat anul acesta cu o clasare a acestuia. “Și pentru acest dosar l-am reclamat pe Bobină tot pentru faptul că, cu mașina sa se transporta material lemnos, sustras din pădurea statului și a cetățenilor, pe mână cu anumiți salariați ai Ocolului Silvic Turceni și Cărbunești. Deși am probat cu fotografii faptul că materialul lemnos a fost sustras cu știința anumitor pădurari, procurorii au decis să claseze dosarul penal.

Ordonanța de clasare pe care am primit-o în luna aprilie am atacat-o la instanța Judecătoriei Târgu-Cărbunești, unde a rămas în pronunțare.

În nenumărate rânduri am fost în audiență la comandantul IPJ Gorj pentru a cere să se ia măsuri cu adjunctul șefului de post din Turburea, inclusiv marți am fost în audiență la comandant, dar nici până în prezent nu s-a luat o măsură cu respectivul. Asta deși am sesizat că Bobină își protejează și rudele din Turburea în anumite probleme, unele fiind și presupuse infracțiuni, nu s-au luat măsuri cu acesta. Am solicitat transferul acestuia la alt post de poliție, deoarece la Turburea protejează infractorii în loc să apere cetățenii de hoți”, a completat Mănescu.
De asemenea, reclamantul își dorește ca polițiști ai IPJ Gorj să vină la fața locului pentru a cerceta furtul de lemne din Turburea și faptele colegului lor Bobină. “Mi-aș dori ca la fața locului IPJ Gorj să facă o anchetă cu simț de răspundere atât la Turburea, cât și la Ocolul Silvic Turceni, unde Băran primește avize pe bandă pentru însoțirea mărfii, adică a lemnului sustras din pădurile cetățenilor și ale statului”.

Bobină, fără sancțiuni!
Reprezentanții IPJ Gorj confirmă reclamațiile la adresa subofițerului Bobină, dar subliniază că nu cetățenii reclamanți decid dacă trebuie luate sau nu măsuri cu polițistul reclamat.
“La adresa subofițerului Bobină s-au făcut mai multe reclamații de această natură, dar acestea au fost transmise spre competentă soluționare la Parchetul Târgu-Cărbunești. Până în prezent nu s-a primit nicio soluție defavorabilă polițistului, dar IPJ Gorj va lua măsurile care se impun doar dacă instanța competentă va decide ceva în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Andrei Lazăr, la solicitarea Gorjeanul.

Bobină, la un nou dosar la Parchetul Târgu-Cărbunești
Un alt cetățean al comunei Turburea a reclamat și el, în luna aprilie 2017, la Inspectoratul General al Poliției, faptele polițistului Bobină, săvârșite pe raza acestei localități. Răspunsul IPJ Gorj a fost că, urmărirea penală trebuie efectuată de un procuror pentru această infracțiune reclamată pentru un polițist, drept urmare petiția cu nr. 37045 din 13.04.2017 a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, în vederea analizării și dispunerii de măsuri în consecință.
În această petiție, subofițerul din Turburea este acuzat tot de abuz în serviciu, legat tot de furt de lemne din pădurea cetățeanului reclamant. Până în prezent, reclamatul nu a fost chemat la Parchetul Cărbunești pentru audieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here