Acuzații: Om al străzii, îngropat la Târgu-Jiu în bătaie de joc! Mortul, înhumat fără preot și fără lumânare

1879

Vasile Petre în vârstă de 60 de ani din Călărași, cunoscut drept om al străzii, a fost înmormântat, miercuri, în Cimitirul Municipal din Târgu-Jiu de către Edilitara Public și Direcția Publică de Protecție Socială din cadrul primăriei municipale într-o mare bătaie de joc. Mai exact, bărbatul găsit mort în Gara Târgu-Jiu, pe data de 15 iunie, a fost ridicat de la morgă, ieri, și îngropat într-un sicriu realizat de Edilitara Public SA, lucrătorii societății confecționându-i și o cruce. Asistența socială a Primăriei Târgu-Jiu, care s-a ocupat însă de îngroparea lui Vasile Petre, s-a mulțumit doar să supravegheze înhumarea decedatului și să scrie cu o cariocă, pe cruce, datele mortului, fără să se sinchisească să-i pună la capătul defunctului o lumânare ori să-i cheme la căpătâi un preot, cum este creștinește. Cel puțin asta acuză un târgujian care consideră că decedatul, chiar dacă a fost abandonat de aparținători, ar fi trebuit să beneficieze până la capăt de ajutorul comunității.

Din cauza unui ulcer perforat, care a dus la o peritonită acută, Vasile Petre, om al străzii, de loc din Călărași, și-a dat oștescul sfârșit, la jumătatea lunii trecute, lângă un calorifer din sala de așteptare a Gării Târgu-Jiu. Găsit de cei de la Poliția Transporturi Feroviare din gara municipală pe 15 iunie, corpul neînsuflețit al decedatului a fost dus la Serviciul de Medicină Legală Târgu-Jiu, locul în care a stat aproape trei săptămâni. Polițiștii de la TF i-au căutat în tot acest timp lui Vasile Petre familia și i-au găsit o soră, care ar fi spus că nu se poate ocupa de înmormântarea fratelui ei. În atare condiții, corpul neînsuflețit, fără aparținători, a intrat instant în custodia Primăriei Târgu-Jiu, care a fost obligată să se ocupe de înmormântarea respectivului om al străzii. Înhumarea s-a făcut, miercuri dimineața, într-o mare bătaie de joc, acuză Alexandru Gheorghe Moldoveanu, târgujianul care a participat la așa-zisa înmormântare împreună cu o femeie care vinde flori în Piața Mică.

Dacă e mort nu mai contează..!
Ambii au văzut că, sicriul simplu în care se afla Vasile Petre, a fost băgat într-o groapă deloc adâncă, săpată în incinta Cimitirului Municipal Târgu-Jiu, la Poarta 3, undeva lângă un gard, fără preot, fără slujbă și fără o lumânare aprinsă la capul mortului. “Am asistat la înhumarea lui Vasile Petre pentru că am ajuns să îl cunosc și chiar să îl ajut în perioada când acesta dormea în Gara Târgu-Jiu. Am povestit cu dânsul mult și știu că în vremurile lui bune a fost miner la Mina de Aur de la Brad și ar fi lucrat și la CFR București. Am aflat apoi că a avut familie, că ar avea o fată crescută de sora lui, la Călărași, și a devenit om al străzii urmare a consumului de alcool. Mi s-a părut un om respectuos, inteligent și știu că a muncit pentru bani, nu cerșea și nici nu fura. Făcea bani ca să trăiască de azi pe mâine adunând din pădure iederă, spini și alte plante pe care le dădea florarilor, contra cost, pentru ca respectivii să realizeze aranjamentele florare. Am aflat că a murit, urmare a problemelor sale de sănătate, și am fost anunțat de o doamnă de la Protecția Socială Târgu-Jiu că la ora 10.10 corpul neînsuflețit al lui Petre Vasile va ajunge la poarta 3 a cimitirului”, a declarat, pentru Gorjeanul, Alexandru. “M-am deplasat acolo cu o coroană, un buchet de flori și două lumânări, tot eu ducându-i haine la Morgă, și am asistat uimit la așa-zisa înmormântare. Am văzut cu stupoare doar că sicriul era băgat în pământ, peste el aruncându-se trei cupe de pământ, dar și că salariata de la Protecție Socială a scris cu o cariocă pe crucea de lemn datele decedatului. Am întrebat-o de ce nu a chemat un preot, iar ea a dat vina pe gropari, motivând că aceștia i-ar fi spus că preotul e disponibil doar în weekend, deși eu l-am văzut în curtea bisericii când am plecat. Cred că preotul nici măcar nu a fost chemat să-i facă o slujbă creștinească mortului, pe motiv că este om al străzii. Când a văzut funcționara că insist mi-a spus că i s-a făcut o slujbă la capelă, dar care capelă că la morga de la Spitalul Tudor Vladimirescu nu este una și mă îndoiesc că l-au transportat la Spitalul 700 pentru asta”, a declarat Alexandru Moldoveanu.

800 de lei de la CL, preotul nu e prevăzut!
După ce a așezat coroana pe mormântul proaspăt, tânărul din Târgu-Jiu a plecat supărat spre primărie, dorind să ceară autorităților o explicație pentru bătaia de joc la care spune că a asistat. În primărie s-a întâlnit chiar cu primarul orașului, Marcel Romanescu, care a aflat despre caz, dar și despre lipsa de interes a celor de la Protecția Socială(DPPS). “Primarul mi-a spus că el plătește pentru aceste servicii prestate de Protecția Socială, prin hotărâre de Consiliu Local, dar a precizat că nu a fost informat despre felul cum se procedează în cazul în care municipalitatea se ocupă de înmormântarea celor fără aparținători. A promis că va discuta cu cei vinovați, dar nu mi-a zis și că va lua și măsuri cu respectivii. Am regretat că m-am dus la primărie să cer aceste informații și regret, de asemenea, că dacă aș fi știut cum se face înmormântarea, adică în bătaie de joc, aș fi plătit eu un preot să-l înmormânteze pe Petre Vasile creștinește. Nu aveam pretenții să i se facă pomană, dar totuși măcar o slujbă de cinci minute s-ar fi putut face”, a mai spus tânărul din municipiu. Primăria Târgu-Jiu, prin purtătorul de cuvânt Ana Maria Ianc, a transmis că autoritățile achită 800 de lei pentru înhumarea acestor persoane fără aparținători, bani în care intră sicriul, crucea, groapa și transportul la cimitir. “Este necesar să se completeze hotărârea de Consiliu Local Târgu-Jiu care nu impune folosirea celor 800 de lei și pentru serviciul religios. Cei de la DPPS ne-au informat că decedatul a fost îmbrăcat de salariatele instituției, deși era în stare de putrefacție, și ar fi beneficiat de o slujbă la capela spitalului. Este adevărat că nu i s-a făcut o slujbă creștinească la înhumare”, a declarat Ianc.

Primăria nu asigură haine, lumânări ori popă!
În atare condiții, primăria nu va face nicio verificare internă, primarul fiind cel care poate propune un proiect de hotărâre de completare a hotărârii de CL care s-a aplicat mortului din Călărași, decedat în gara Târgu-Jiu. Consilierii ar trebui să ia în considerare că hotărârea respectivă este incompletă și că o aplicare a ei ad literam impune îngroparea beneficiarilor hotărârii dezbrăcați și fără slujbă.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here