Actorii târgujieni, premiaţi în cadrul Galei Premiilor „Elvira Godeanu”

357

Picture 170O nouă ediţie a Galei Premiilor „Elvira Godeanu” s-a desfăşurat duminică la Târgu-Jiu, ocazie numai bună pentru publicul gorjean să răsplătească cu aplauze cei mai buni actori ai stagiunii trecute. Premiul Naţional „Elvira Godeanu” a fost acordat anul acesta actorului Mircea Diaconu, actualul ministru al Culturii.

Ca în fiecare an, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” a organizat duminică Gala Premiilor Elvira Godeanu, prilej cu care au fost premiaţi cei mai buni actori ai stagiunii trecute. Evenimentul a fost organizat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru „Zilele Elvira Godeanu”, ajuns deja la cea de-a XII-a ediţie. Aşa cum explica şi managerul Teatrului „Elvira Godeanu”, Marian Negrescu, această gală a fost organizată „din respect faţă de Picture 251munca actorilor”. Alegerea zilei nu este una întâmplătoare, patroana spirituală a teatrului fiind născută la data de 13 mai 1904. În faţa unui public numeros, actorii Teatrul „Elvira Godeanu” au fost răsplătiţi cu diplome, trofee, dar mai ales cu aplauze, pentru munca depusă în stagiunea trecută. Astfel, Premiul „Elvira Godeanu” pentru debut regizoral a fost acordat actorului Pompiliu Ciochia, pentru piesa „Nasta”. Cele mai bune actriţe în rol secundar feminin a fost acordat actriţelor Simona Urs („Nasta” şi „Patul Oval”) şi Rodica Adriana Negrescu („Patul Oval”), iar cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat Eugen Titu („O zi de vară”). Premiul „Elvira Godeanu” pentru scenografie a fost acordat Clarei Labancz iar premiul pentru regie a fost împărţit de doi regizori: Muriel Manea („O zi de vară”) şi Achille Roselletti („Stress” şi „Patul Oval”). Cele mai bune actriţe în rol principal au fost desemnate Irina Naum şi Monica Sfetcu, în timp ce colegii lor, Cristian Naum („Nasta” şi „O zi de Picture 255vară) şi Cosmin Brehuţă („Stress”), au primit premiul „Elvira Godeanu” pentru cel mai bun actor în rol principal. Gala Premiilor „Elvira Godeanu” a adus la Târgu-Jiu oaspeţi de seamă. Unul dintre aceştia este criticul de teatru Ion Parhon, cel care a primit anul acesta Premiul Naţional „Elvira Godeanu” pentru critică teatrală, premiul care de-a lungul timpului a fost acordat unor personalităţi precum Valentin Silvestru, Miruna Runcan, Valentin Taşcu, Mircea Ghiţulescu sau Ileana Berlogea.

Ministrul Culturii, premiat la Târgu-Jiu

Un alt oaspete de seamă prezent la Târgu-Jiu cu ocazia Galei Premiilor „Elvira Godeanu” a fost Mircea Diaconu. Actualul ministru al Culturii a primit duminică Premiul Naţional „Elvira Godeanu”, premiu extrem de important, acordat în ultimii 12 ani unor mari actori. Managerul Teatrului „Elvira Godeanu” a ţinut să precizeze că Mircea Diaconu a fost nominalizat pentru acest premiu în urmă cu mai bine de o lună, înainte de a fi numit ministru al Culturii. „Premiul Naţional Elvira Godeanu a devenit în timp o distincţie extrem de importantă a instituţiei noastre, asta pentru că se leagă direct de memoria patroanei noastre spirituale. Despre Premiul Naţional de anul acesta, aş vrea să fac o precizare: comisia care a decis acordarea acestui premiu s-a întrunit acum o lună şi jumătate şi am spus acolo că acest premiu naţional este acordat unui actor român important. Între timp s-a schimbat ceva, puţin de tot, în biografia acestui personaj, acestui om minunat, care însă nu l-a schimbat, deşi ne aşteptam”, a declarat Marian Negrescu. Puţin emoţionat, Mircea Diaconu a declarat că orice s-ar întâmpla, va continua să urce pe scenă ca actor: „Genul acesta de premii le iei de regulă când eşti foarte bătrân şi începi să nu mai fi folositor. Rămâi un maestru care din când în când e onorat, ceea ce e foarte bine, dar sper că nu e adevărat până la capăt şi rămân activ ca actor. Vă promit tuturor că nu-mi voi opri niciun spectacol, voi continua să joc, să fac şi filme, să joc şi teatru, orice s-ar întâmpla”.

Duet Maria Gugu – Mihai Trăistariu

Aşa cum ne-am obişnuit, şi anul acesta pe scenă a urcat o tânără talentată despre care conducerea Teatrului „Elvira Godeanu” afirmă cu certitudine că vom mai auzi în perioada următoare. Numele acesteia este Oana Marinescu şi a încântat publicul cu vocea sa. Ultima parte a serii a fost rezervată unui recital oferit de Mihai Trăistariu, printre altele acesta interpretând şi melodia „O lacrimă”, în duet cu micuţa Maria Gugu, despre a cărei voce excepţională a vorbit cu drag.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here