Activităţi mai puţine pentru beneficiarii de indemnizaţii

528

Mămicile sau tăticii din Gorj care obțin venituri din mai multe activități și doresc intrarea în concediul pentru creșterea copilului ar putea fi nevoiți să dovedească că au suspendat cel puțin una dintre activitățile respective. Pentru a obține concediul și indemnizația, părinții trebuie să fi obținut venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni dinainte de nașterea copilului.
Potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, persoanele care obțin venituri din mai multe surse vor obține concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în baza documentelor prin care vor face dovada suspendării a cel puțin uneia dintre activități, astfel încât sumele câștigate să nu depășească 3.000 de lei într-un an calendaristic.
Dacă părinții nu pot dovedi suspendarea activității, proiectul de hotărâre de Guvern prevede că aceștia vor putea obține venituri supuse impozitului din orice activitate, atât timp cât nu este depășită limita anuală de 3.000 de lei. Totodată, pe durata concediului pentru creșterea copilului, amândoi părinții vor putea să obțină venituri anuale de până la 3.000 de lei, se mai arată în document. Dacă părinții vor realiza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, aceștia vor fi obligați să anunțe în scris autoritățile în luna următoare celei în care se va depăși limita, urmând ca banii încasați necuvenit să fie recuperaţi.
Persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului pot obține și alte sume de bani fără să le fie suspendată plata indemnizației, în afara de cele supuse impozitului pe venit, conform OUG nr. 111/2010. Astfel, plata indemnizației nu se suspendă nici dacă beneficiarii primesc indemnizații în calitate de consilier local/județean, indiferent de nivelul acestora. O altă excepție prevede ca plata indemnizației se menține și dacă persoana îndreptățită “primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu”.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.