Acţiuni pentru prevenirea delincvenţei juvenile

510

Cea de-a treia zi a „Săptămânii prevenirii criminalităţii” a fost dedicată prevenirii delincvenţei juvenile. Prin activităţile organizate în cursul zilei, poliţiştii au încercat să le ofere tinerilor alternative de petrecere a timpului liber, alternative care să-i ţină departe de probleme precum delincvenţa juvenilă. Una dintre alternativele sugerate tinerilor a fost sportul.

Ziua prevenirii delincvenţei juvenile din cadrul „Săptămânii prevenirii criminalităţii” a debutat cu organizarea unei mese rotunde cu tema „Optimizarea parteneriatul instituţional şi parteneriatul public-privat în vederea creşterii siguranţei comunitare şi a prevenirii victimizării minorilor”, unde poliţiştii de prevenire şi reprezentanţii instituţiilor locale cu atribuţii în domeniu au prezentat proiectele, programele şi activităţile desfăşurate, precum şi necesitatea derulării unor activităţi susţinute de informare pentru reducerea riscului victimal. La această masă rotundă au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Gorj, Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Gorj, Direcţiei de Sănătate Publică şi reprezentanţi ai organizaţiilor şi asociaţiilor nonguvernamentale Asociaţia „Maestre Pie”, „Asociaţia pentru Şanse Egale”, Asociaţia “Tinerii Luptă Împotriva Viciilor mileniului III” Craiova, precum şi Asociaţia “Vasiliada“ –Filiala Târgu-Jiu. Activităţile au continuat la sediul Asociaţiei Vasiliada Târgu-Jiu, cu o expoziţie de pictură şi desen cu tema „Dreptul de a fi copil” realizată de beneficiarii Centrului de Zi din cadrul Asociaţiei Vasiliada.

Sportul, o alternativă la delincvenţa juvenilă
În continuarea programului zilei, au fost organizate o serie de activităţi sportive (meciuri de fotbal, baschet, volei, demonstraţii de karate şi dans aerobic) sub egida „Nu delincvenţei! Sportul o alternativă”. „Această acţiune este prilejuită de „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, desfăşurată la nivel naţional. Ziua de astăzi este dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, iar această activitate se desfăşoară ca o alternativă la delincvenţa juvenilă sub sloganul „Sportul – o alternativă la delincvenţa juvenilă”, a declarat agentul principal Miruna Prejbeanu. Iniţiativa poliţiştilor a fost salutată de către şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, care a declarat că astfel de activităţi îi învaţă pe copii să se respecte reciproc. „E o acţiune foarte bună făcută de Poliţia Română. Eu am salutat-o încă de la început. Sunt alături de dânşii pentru că trebuie să îi învăţăm pe copii să se respecte, să-şi acorde ajutor reciproc şi să nu ajungă în situaţii dificile. E frumos că îi îndeamnă pe copii să facă sport, să facă mişcare, pentru că până la urmă şi prin joc învaţă să se respecte unul pe celălalt”, a spus Ion Işfan. Activităţile sportive de ieri au fost organizate în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Gorj. „Noi întotdeauna am încurajat mişcarea, la orice nivel, la orice vârstă, nu doar în rândul tinerilor dar mai ales în rândul lor pentru că e o modalitate sănătoasă şi constructivă de petrecere a timpului liber. Pe de altă parte, pornind de la aceste acţiuni generale s-au descoperit marile talente în sport care ne-au adus atâtea medalii şi atâtea şi atâtea bucurii de-a lungul vremii”, a explicat Horaţiu Gorun, directorul DJTS. În încheierea programului zilei a fost organizată festivitatea de acordare premii, cupe şi diplome câştigătorilor competiţiilor sportive şi concursurilor organizate, precum şi un spectacol susţinut de Palatul Copiilor din Târgu-Jiu sub sloganul „Timpul liber, opţiunea fiecăruia, preţuieşte timpul liber”.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here