Acţiuni la Târgu-Jiu de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

1746

Marcată anual la data de 2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului va fi celebrată şi la Gorj de către Asociația „Iubirea Învinge Autismul”.

Reprezentanţii asociaţiei vor organiza mai multe acţiuni ce au ca scop să aducă în fața societății autismul în România, manifestările urmând a avea loc în Parcul Central din municipiul Târgu Jiu.„Vor fi discuţii libere, activitate dedicată în mod special acestui eveniment ce va avea loc în Parcul Central Târgu-Jiu zona locurilor de joacă, pe data de 2 aprilie, între orele 13.00-18.00. Printre activitățile propuse spre desfășurare în locație sunt: explicaţii despre cum se desfășoară o zi de terapie pentru persoanele cu TSA, interacţiune cu un copil diagnosticat cu TSA; oferirea de baloane colorate în mod simbolic pe parcursul zilei, desene pe asfalt, etc. Evenimentul se va desfăşura sub sloganul A.N.A. – Acceptat NU Abandonat”, a declarat Elena Dobroiu, preşedinta Asociaţiei „Iubirea Învinge Autismul” din Gorj.

Organizaţia de la Gorj, înfiinţată în 2018
Elena Dobroiu este formator și consilier pe dezvoltare personală, președinte al Asociației „Iubirea Învinge Autismul” din comuna Bîlteni, judeţul Gorj. Totodată, femeia este şi mama unei fetiţe în vârstă de 7 ani, diagnosticată cu autism infantil sever. „Sunt mama Anastasiei, o fetiță de 7 ani diagnosticată cu autism infantil sever și, așa cum era de așteptat, viața întregii familii s-a schimbat radical. În 2018 am decis să înființez această asociație pentru a pune bazele unor centre respiro și un centru rezidențial pentru persoanele cu dizabilități în zona în care locuiesc, zonă deficitară din multe puncte de vedere. Militez pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, dar și pentru familiile acestora, familii care sunt uitate și marginalizate. De asemenea, militez pentru sensibilizarea populației în ceea ce privește dizabilitatea. Nu trebuie să uităm de familiile care locuiesc în zone în care nu există centre și care datorită problemelor financiare nu pot ajunge în orașe mari unde există astfel de centre, în acest sens consider că trebuie luate în calcul și metode de a ajuta astfel de familii să își recupereze copiii. Nu trebuie să uitam că egalitatea nu este același lucru cu echitatea în astfel de situații!”,Învinge Autismul”. Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual, la nivel mondial, la data de 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora. Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanţii Statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre.Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, iar statisticile arată că acesta apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here