Absolvenţii vor îngroşa rândurile şomerilor din judeţ

495

Dacă la începutul lunii mai, numărul şomerilor din Gorj depăşea uşor 9.000, începutul acestei veri va veni cu cifre mult crescute din cauza absolvenţilor de liceu care se vor înscrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Situaţie dezastruoasă pentru judeţul Gorj! În rândul şomerilor înregistraţi la AJOFM va intra o nouă promoţie de absolvenţi care vor dori să beneficieze de indemnizaţie de şomaj ori au nevoie de ajutor în vederea plasării la un loc de muncă. Absolvenţii de liceu promoţia 2015-2016 se pot prezenta pentru înregistrare ca persoana în căutarea unui loc de muncă, aceasta fiind etapă prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj în intervalul 4 iunie – 2 august, în zilele lucrătoare. În cazul absolvenţilor de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile începe pe 4 iunie, deoarece cursurile claselor terminale se încheie în data de 3 iunie. În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe, aceştia vor fi obligaţi să se prezinte în interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.
“În vederea înregistrării în baza noastră de date, absolvenţii trebuie să prezinte cu: act de identitate fotocopie şi original; act de studii (adeverinţă de absolvire, certificate de absolvire sau diplomă de bacalaureat după caz) şi de calificare în fotocopie şi original; adeverinţă eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este «apt de muncă» sau nu; dosar cu şină de carton. Avem mai multe puncte care le stau la dispoziţie absolvenţilor, este vorba despre unităţile de la: Rovinari, Motru, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, şi Turceni. Indemnizaţia de şomaj se va acorda de la data de 2 august 2016 în situaţia în care cererea va fi înregistrată în termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire (2 august – 11 august) sau de la data înregistrării cererii de acordare a indemnizaţiei de şomaj dacă cererea este înregistrată după expirarea celor 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data expirării perioadei de 60 zile”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.
Dacă absolvenţii aflaţi în una din situaţiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire, ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here