Absenţele nemotivate au lăsat sute de elevi fără alocaţie

414

eleviSute de elevi gorjeni au rămas fără alocaţia de susţinere de la stat pentru că au acumulat prea multe absenţe nemotivate în primul semestru al acestui an şcolar. Începând cu data de 1 februarie 2012, în cazul a aproape 300 de familii s-a luat măsura suspendării alocaţiei iar în cazul altor 361 de familii alocaţia a fost diminuată.

Potrivit legii, familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară şi beneficiază de alocaţie de susţinere a familiei pot pierde acest drept din cauza absenţelor nemotivate ale copiilor. Această măsură are ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri. Diminuarea cu 20% a cuantumului alocaţiei se calculează pentru un număr de 10 absenţe nemotivate şi se menţine până la înregistrarea unui număr de 20 de absenţe nemotivate pentru care se aplică diminuarea cu 50%. În situaţia în care mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei. Cuantumul acordat se calculează ca diferenţă între cuantumul alocaţiei prevăzut de lege, stabilit prin dispoziţia primarului şi valoarea rezultată prin însumarea diminuărilor. Diminuarea în ambele situaţii se menţine pe o perioadă de trei luni. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă, măsura extinzându-se până la următoarea situaţie transmisă de inspectoratul şcolar, dar nu mai mult de şase luni.

Peste 600 de familii, afectate de aceste măsuri

Zilele acestea, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) situaţia cu absenţele nemotivate ale elevilor care provin din familii sărace. Din cauza absenţelor acumulate la şcoală de copiii lor în primul semestru al anului şcolar 2011-2012, aproximativ 295 de familii au pierdut, pentru şase luni, alocaţia de susţinere a familiei. De asemenea, în cazul altor aproximativ 361 de familii s-a luat măsura diminuării acestui ajutor pe o perioadă de trei luni. Aceste măsuri au fost puse în practică începând cu data de 1 februarie 2012. Potrivit AJPIS Gorj, la data de 31.01.2012, la nivelul judeţului Gorj, se aflau în plată aproximativ 7870 de familii beneficiare ale alocaţiei pentru susţinerea familiei.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here