A XIX-a ediţie a Festivalului de Umor de la Turceni

410

Parte integrantă a creaţiei literare, creaţia umoristică se bucură de o deosebită aderenţă la public, îndeosebi după 1990. Pe această idee se înscriu şi eforturile organizatorilor Festivalului “Al. C. Calotescu-Neicu”, unul dintre epigramiştii de seamă ai ţării din perioada interbelică, fiu al meleagurilor din Turceni, cu scopul de a menţine interesul creatorilor din domeniu şi de a-i stimula.

Actuala ediţie păstrează formula de bază a festivalurilor de umor. Acesta se înscrie pe linia festival-concurs, cu caracter interjudeţean (pentru judeţele Olteniei), neimpunând condiţii de vârstă pentru concurenţi.

Festivalul, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Consiliul local şi Casa de cultură Turceni, Liga Culturală “Fiii Gorjului Bucureşti, se desfăşoară, în perioada 16 – 17 aprilie, pe două secţiuni: epigramă şi revistă de umor (minim 10, din care 3 pe tema “Ani şi Bani”), respectiv – revistă de umor, – colectivă sau individuală (pentru această secţiune se trimit cel puţin două exemplare din numerele apărute în perioada 2010 – 2011, se poate participa şi cu plachete umoristice individuale sau colective apărute în această perioadă). Sunt acceptate în concurs lucrări umoristice ale creatorilor din judeţele Olteniei (Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt ,Vâlcea). Lucrările în concurs trebuie să parvină la sediul juriului până în ziua de 8 aprilie a.c., respectându-se formula clasică de participare: plic închis, cu motto şi o fişă sumară, din care să nu lipsească numărul de telefon la care pot fi anunţaţi concurenţii. Lucrările nedactilografiate nu vor fi primite în concurs. Plicurile pentru concurs vor putea fi depuse direct sau expediate pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Eroilor, nr. 15, cod. 210135 -Târgu-Jiu. Concurenţii pot participa la ambele secţiuni, nefiind acceptaţi în concurs laureaţii (premiilor I) ultimelor trei ediţii. În aceeaşi perioadă se desfăşoară şi Festivalul de umor al elevilor, după un regulament aparte. Lucrările din concurs nu se restituie.

La această ediţie, la secţiunea epigramă se vor acorda trei premii – oferite de Consiliul Local Turceni(500 lei), de Biblioteca Judeţeană Gorj (400) şi de Casa de Cultură Turceni (300 lei). La secţiunea Revistă de umor se acordă din partea CJCPCT Gorj un singur premiu în valoare de 500 lei În funcţie de aderarea la idee, mai pot fi acordate şi alte premii de către instituţii culturale, publicaţii şi edituri gorjene, societăţi particulare, persoane fizice etc. În cadrul Festivalului se va desfăşura şi un concurs fulger de epigramă, dotat cu premii în obiecte, asigurate de Casa de Cultură Turceni, din sponsorizări. Casa de Cultură din Turceni va acorda un premiu pentru caricatură în valoare de 500 de lei. Premiile nu se impozitează. (cf. O.G. 7/2001, art. 3) Decernarea premiilor se va face în 17 aprilie, începând cu ora 11.00, la Casa de cultură Turceni, unde va fi vernisată şi o expoziţie de caricatură asigurată de Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti, precum şi o expoziţie de desene ale elevilor din Turceni. Juriul va fi format din umorişti consacraţi şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. Lucrările de jurizare se vor desfăşura în ziua de 16 aprilie la sediul CJCPCT Gorj. Informaţii suplimentare la C.J.C.P.C.T. Gorj, tel/fax.: 0253/213710 şi Cons. Local Turceni: 0253/335026; Casa de cultură Turceni – 0253/334293 şi Bobină Maria Magdalena: 0763602612. În cadrul Festivalului, membrii juriului vor participa la o întâlnire cu umoriştii gorjeni şi cu elevii Grupului şcolar industrial Turceni. Laureaţilor li se vor acorda diplome, precum şi altor concurenţi ale căror lucrări prezintă valoare apropiată celor premiate.

Viorel Surdoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here