A obținut despăgubiri după acuzațiile la adresa unui parlamentar de Gorj

1614

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a câștigat la CEDO procesul împotriva statului român, după ce a fost condamnată pentru că i-a acuzat de corupție pe Dan Șova și pe deputatul de Gorj Victor Ponta, în contextul contractelor de reprezentare juridică încheiate de aceștia cu complexele energetice Turceni și Rovinari.

Monica Macovei a vorbit despre corupție în cadrul unei școli de vară, unde i-a dat pe Ponta și Șova drept exemple de corupție în rândul avocaților care fac și politică.
În dosarul Turceni-Rovinari, procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocatură, a obținut de la Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” 181.439,98 de lei, pentru activități care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Șova și Ponta au fost achitați la Înalta Curte, dar decizia nu este definitivă.
Monica Macovei s-a adresat CEDO după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut o decizie a Curții de Apel București care o obliga să îi plătească lui Dan Șova daune de 10.000 de lei, pentru că i-a afectat imaginea. După mai bine de șase ani, CEDO a decis în favoarea fostului ministru al Justiției. „CEDO a constatat că articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost încălcat prin deciziile Curții de Apel București și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) care au decis în favoarea lui Dan Șova în procesul în care Șova m-a chemat în judecată pentru că în 2009 am afirmat public că sunt avocați parlamentari care au contracte de milioane de euro cu companiile de stat din circumscripțiile lor electorale și că acesta este un caz tipic de corupție prin influență politică. La întrebările presei am spus public că mă refer la deputatul și ministrul Victor Ponta și la senatorul Dan Șova care câștigă milioane de euro pe baza unor contracte de consultanță juridică cu complexele energetice Rovinari și Turceni. (…) Mai mult, am făcut acele afirmații în contextul în care solicitam public o interdicție legală a exercitării profesiei de avocat în timpul mandatului de parlamentar pe motivul incompatibilității. De altfel, am și promovat un proiect de lege în acest sens, dar a fost respins de Parlamentul României. Și acest aspect este reținut de CEDO”, a precizat Macovei.
Potrivit deciziei CEDO, România trebuie să-i plătească Monicăi Macovei, în următoarele trei luni, daune de 9.500 de euro.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.