”A doua șansă” pentru sute de gorjeni

1338

În Gorj, programul ”A doua șansă”, ce oferă celor care nu au apucat să-și finalizeze studiile primare sau gimnaziale ocazia de a le relua, indiferent de vârstă, pare să se bucure de o oarecare popularitate. În momentul de față, circa 500 de gorjeni sunt școlarizați în cadrul acestui program, la finalul căruia vor avea posibilitatea să meargă la liceu, la seral, chiar și la facultate.

Programul “A doua şansă” se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial. Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate, fiind structurat pe două niveluri: ”A doua şansă – învăţământ primar” şi ”A doua şansă – învăţământ secundar inferior”, acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și să se afle în următoarele situații: nu au participat deloc la educaţia formală – şcolară, au fost înscrişi, dar au abandonat învăţământul primar – indiferent de momentul şi motivele abandonului și nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învăţământul primar (pentru programul ”A doua şansă – învăţământ primar”), respectiv au absolvit învăţământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul ”A doua şansă”), dar nu şi-au continuat educaţia mai departe, sau au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învăţământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat şcoala pe parcursul acestui ciclu de învăţământ – indiferent de momentul şi motivele abandonului (pentru programul A doua şansă – învăţământ secundar inferior).

Peste 500 de cursanți în Gorj
În momentul de față, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, la nivelul județului nostru, în cadrul programului ”A doua șansă” sunt școlarizați 506 de gorjeni, 127 la nivel primar și 379 la nivel gimnazial. Programul ”A doua șansă” funcționează în cinci unități de învățământ: Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ”Voievod Litovoi”, Liceul Tehnologic Turceni și Colegiul Auto ”Traian Vuia” Târgu-Jiu. Programul are o durată flexibilă. Durata medie de şcolarizare (de 2 ani pentru învățământul primar, respectiv de 4 ani pentru învățământul secundar inferior) se poate micşora pentru fiecare elev în parte, în funcţie de competenţele dovedite, atât în domeniul educaţiei de bază, cât şi în domeniul pregătirii profesionale. Cursurile se pot desfăşura după mai multe variante de orar (în timpul săptămânii după-amiaza sau seara, sâmbăta sau în timpul vacanţelor şcolare etc.) în funcţie de posibilităţile cursanţilor şi ale cadrelor didactice. Sunt planificate ore pentru consultaţii individuale la dispoziţia elevilor. Programul ”A doua șansă” este un program flexibil, astfel încât să motiveze cursanţii şi să-i determine să-l finalizeze, să ofere mai multă autonomie şcolilor în ceea ce priveşte implementarea lui, dar şi sprijinul necesar tuturor celor implicaţi, prin programe de formare a personalului didactic şi materiale educaţionale pentru cursanţi şi pentru cadrele didactice. Elevii înscrişi în program pot avea niveluri şi aşteptări foarte diferite. Noul program asigură o ofertă transparentă de module pe care elevii le pot urma pentru a-şi forma competenţe, ca urmare a participării la activităţi de învăţare prin cooperare, în contexte reale şi cu sarcini şi teme care răspund intereselor şi nevoilor acestora. Prin intermediul programului s-au introdus elemente inovatoare în procesul educaţional, cum ar fi: curriculumul modular şi sistemul de credite pentru educaţia de bază, evaluarea, certificarea şi recunoaşterea competenţelor dobândite anterior de către cursanţi, asigurarea unui program de pregătire individualizat. Absolvenţii au dreptul la continuarea studiilor, conform prevederilor legii, astfel: absolvenții Programului ”A doua șansă – învățământ primar” pot urma studiile în învăţământul gimnazial, iar absolvenții Programului ”A doua șansă – învățământ secundar inferior” pot urma studiile în învățământul secundar superior (ciclul superior al liceului) sau pot parcurge stagiile de pregătire practică, în urma cărora au posibilitatea de a obține și un Certificat de calificare profesională nivel 3.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here