A doua premieră de la începutul acestui an – Clasicii se joacă pe scena târgujiană

416

teatruÎncă un nume de rezonanţă al dramatrugiei clasice româneşti a poposit în sala Teatrului “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu printr-o piesă care de-a lungul timpului a captat interesul spectatorilor din ţară.

Tudor Muşatescu poet, prozator, dramaturg şi umorist român s-a făcut apreciat în lumea patronată de Thalia cu deosebire prin comediile „Titanic-Vals”, „…escu” şi melodrama „Visul unei nopţi de iarnă”, ele avînd succes şi în străinătate.

A doua premieră de la începutul acestui an, care s-a produs sâmbătă, e înscrie aşadar în idea promovată de instituţia teatrală gorjenească de a oferi spectatorilor piese de mare valoare din dramaturgia naţională, Titanic-Vals făcând, spre exemplu, la Naţionalul din Bucureşti în două stagiuni peste 100 de reprezentaţii, piesa având şi o ecranizare în 1964 în regia lui Paul Calinescu, în rolul lui Spirache aflându-se magnificul Grigore Vasiliu Birlic.
“A propune, deci, această piesă publicului anului 2010, nu este doar o “restituire” ci şi un pamflet, o satiră necruţătoare la adresa politicii româneşti actuale”, subliniază actorul şi directorul Teatrului din Târgu Jiu, Marian Negrescu, o invitaţie mai mult decât ispititoare acum după ce “Titanicul” şi-a pornit plutirea în cadrul stagiunii 2009-2010. Aşa cum o ambarcaţiune are nevoie de vâsle pentru a înainta, tot aşa echipajul care a fost distribuit pe puntea frumos amenajată, scenografia şi ilustraţia muzicală având semnătura lui Marian Negrescu, are nevoie de impulsul aplauzelor spectatorilor după această “lansare la apă” pe marea istoriei teatrului în Târgu Jiu, ai cărei “moştenitori suntem noi”, ca să preiau o replică din spectacolul de alaltăieri seară. Nu ne rămâne decât să urăm vânt din pupa în următoarele reprezentaţii şi Teatrului de pe strada Victoriei din Târgu-Jiu.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here