A crescut numărul şomerilor gorjeni

369

someriOdată cu venirea primăverii şi ieşirea din iarnă, creşte şi numărul şomerilor la nivelul judeţului nostru. Implicit, odată cu aceasta a fost declarată în creştere şi rata şomajului, care acum atinge valoarea de 9,59%. Şomajul capătă din nou proporţii în Gorj.

 

Dacă lunile trecute, acesta scădea cu câteva procente, iar numărul şomerilor cu câteva sute, de această dată creşterea se pare că va ţine lună de lună. Astfel, dacă la debutul lunii februarie, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj anunţa o rată a şomajului de 9,56% şi un număr al şomerilor de 14.724, aceiaşi reprezentanţi ai instituţiei anunţă pentru luna martie o creşterea a ratei şomajului la o valoare de 9,59% şi a şomerilor de până la 14.771.

81 de angajări anunţate

Totodată, pentru această săptămână, AJOFM Gorj anunţă şomerii că la nivelul judeţului sunt anunţate de către angajatori un număr de 81 de posturi vacante pe diverse meserii şi calificări. Cele mai multe posturi, respectiv 11 sunt de lucrător gestionar, câte şase de ospătari şi tinichigii carosieri, cinci de croitori, câte patru de ungător-gresor, confecţioner tricotaje după comandă, barmani.

De asemenea, oferta pusă la dispoziţia şomerilor gorjeni până mâine inclusiv mai cuprinde trei posturi vacante de agent vânzări, sortator produse, frezor universal, muncitor necalificat în agricultură, la ambalarea produselor solide şi semi-solide şi la asamblarea şi montarea pieselor.

Alte locuri de muncă disponibile în această perioadă în Gorj sunt de asistent medical fizioterapie, tehnician echipamente de calcul reţele, gestionar depozit, administrator, zidar rosar-tencuitor, instalator apă, lăcătuş mecanic, brutar, şomer de autoturisme şi camionete, vopsitor auto.

Angajări datorită cursurilor

Potrivit lui Romeo Chiriac, consilier superior în cadrul AJOFM Gorj, în această lună instituţia pe care o reprezintă organizează un număr de patru cursuri de formare profesională, respectiv de bucătar, cosmetician, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, precum şi un curs de bucătar organizat pentru deţinuţii din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu.

Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. Conform datelor furnizate de Romeo Chiriac, la debutul acestei luni, figurau în evidenţe un număr de 111 şomeri angajaţi în urma efectuării unuia dintre cursurile organizate de AJOFM Gorj.

“În prezent, avem în derulate un număr de 17 cursuri de (re) calificare la care participă un număr de 412 persoane. Dintre acestea, 240 sunt şomeri indemnizaţi, 107 neindemnizaţi, 63 sunt deţinuţi şi două persoane au plătit pentru a participa la cursuri”, a declarat reprezentantul AJOFM Gorj.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here