Experţii olandezi analizează violenţa din familiile gorjene

491

seminar facuta de mineO delegaţie de patru olandezi a sosit marţi seară în judeţul Gorj pentru a susţine un seminar, a cărui temă este „Prevenirea şi combaterea violenţei intrafamiliale în mediul rural”.

Cei doi lideri de proiect, Gideon Huijsse şi Henk Gerling, precum şi experţii olandezi în domeniul violenţei domestice Martine van Driel şi Rien Buiter, au ales Gorjul pentru susţinerea proiectului drept un judeţ-pilot. „În cursul anului trecut, am constatat că Gorjul a fost cel care s-a preocupat cel mai bine să ducă o luptă împotriva violenţei în familie. Astfel, alte judeţe pot ţine cont de experienţa Gorjului, judeţ care joacă un rol-cheie în implementarea acestui proiect la nivel naţional”, ne-a declarat Gideon Huijsse.

Discuţiile dintre partenerii proiectului, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj şi experţii olandezi au demarat de ieri şi se vor încheia în după-amiaza zilei de astăzi. Analizele s-au axat pe evidenţierea atuurilor şi a punctelor slabe ale instituţiilor care se implică mai mult sau mai puţin în combaterea fenomenului de violenţă.
În cursul zilei de miercuri, delegaţia olandeză s-a întâlnit şi cu prefectul judeţului, Liviu Andrei, urmând ca astăzi să se tragă concluziile cu privire la maniera de desfăşurare a unor posibile acţiuni în parteneriat cu IPJ Gorj şi experţii olandezi. În aceeaşi măsură, liderii proiectului au făcut ieri o comparaţie între cum se acţionează pentru prevenirea violenţei intrafamiliale în ţara de origine şi cum se face acest lucru şi în Gorj. Olandezii au promis că vor reveni la sfârşitul lunii martie pentru a stabili care sunt paşii de urmat în implementarea proiectului la nivel naţional.
Henk Gerling a spus că „Punctul cel mai important în acest proiect este mediatizarea, pentru ca femeile sau copiii maltrataţi să ştie că există instituţii care îi pot sprijini şi că pot depune plângere astfel ca agresorul să fie tras la răspundere în faţa legii”. Şi experta Martine van Driel a declarat că în Olanda, „în astfel de cazuri, se intervine atât asupra victimei, cât şi a agresorului. Victimei i se oferă tot sprijinul, iar agresorul este consiliat psihologic pentru a preveni o viitoare agresiune”.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.