Plante medicinale din Farmacia Domnului – Pătlăgica vânătă şi rolul ei, în multe terapii naturale

1857

Denumire ştiinţifică. Solanum melongena.
Prezentare. Pe scurt i se spune vânătă şi suntem în sezonul când ea se coace. Se trage, ca origine, din subcontinentul indian şi aparţine familiei solanaceelor. Vânăta creşte, ca plantă de cultură, şi pe la noi, având o înfăţişare viguroasă, caracteristică plantelor din zonele calde. Are o dezvoltare anuală.
Uneori, tulpina ei creşte până la 1,20 metri înălţime. Vara aceasta fiind extrem de secetoasă, vânăta are o înălţime mult mai redusă. Frunzele sunt mari şi cărnoase, iar florile au o culoare violet deschis. De regulă, vânăta înfloreşte pe toată durata verii. Ca şi cartoful, ea este atacată de gândacul de Colorado. Fructul este acea bacă foarte mare, lunguiaţă, consistentă, cunoscută sub numele de vânătă.
Valoare medicinală au şi fructul, dar şi frunzele. Fructele se gătesc, coapte pe foc sau pe aragaz, iar din frunze se prepară cataplasme utilizate în afecţiuni dermatologice.
Substanţe active importante: potasiu (în cantităţi mari), sodiu, calciu, fosfor, fier, sulf, mangan, cupru, iod, vitaminele C, A, B1, B2, glucide, lipide, protide. Este foarte important ca vânăta să fie îndeajuns de bine coaptă, altfel conţine o substanţă numită solanină, substanţă toxică ce se găseşte şi în cartofii lăsaţi la lumină (când aceştia capătă culoarea verde la coajă), precum şi în germenii de cartofi.
Întrebuinţări. Pătlăgica vânătă are o seamă de proprietăţi medicinale, reduse, este drept, dar nu de neglijat, mai ales că este vorba despre un aliment accesibil şi plăcut la gust în consum. Consumarea de vinete – salata – poate duce la o ameliorare în suferinţe precum bolile cardiovasculare, în bolile articulaţiilor, în disfuncţii ale rinichilor şi ale ficatului.
Totodată, vinetele sunt un agent de ardere a grăsimilor din organism, fiind deci recomandate în dislipidemii. Această foarte importantă proprietate este potenţată şi de faptul că vânăta îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi creşte secreţia bilei.
Celebra herbaristă Elena Niţă Ibrian – autoare de cărţi despre ierburile din natură şi de cărţi de bucate naturale, adică vegetariene – pătlăgica vânătă are un rol deosebit în tratamentele privind obezitatea, celulita, scăderea colesterolului, combaterea diabetului. Practic, vânăta revigorează organismul şi este un stimulent al multor funcţii importante, inclusiv cea digestivă.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here