Plante medicinale din Farmacia Domnului – Coada şoricelului

1030

Denumirea ştiinţifică: Achillea milefolium.
Denumiri populare: iarba oilor, brădăţel, sorocină.
Prezentare. Este foarte răspândită şi sub acest nume sunt cuprinse mai multe specii de plante erbacee perene, medicinale. Ca făcând parte din familia compozitelor, speciile de coada şoricelului au frunzele păroase, florile fiind dispuse într-o inflorescenţă micuţă. Coada şoricelului înfloreşte în lunile iunie-iulie, florile fiind, în mod normal, de culoare albă. Mai rar, florile de coada şoricelului pot avea şi culoare gălbui roz sau chiar pot să fie roşietice.
Coada şoricelului este extrem de răspândită în flora spontană din România. Ea poate fi culeasă de pe fâneţe, de pe marginea drumurilor (nefiind bune florile ce cresc pe marginea drumurilor intens circulate, gazele de eşapament scăzându-i efectul benefic datorită poluării!!!), pajişti, terenuri virane, de la marginea pădurilor.
Substanţele active importante. Conţine 3-4% taninuri condensate şi hidrolizabile, 0,3-1,4% ulei esenţial format în special din linalool, borneol, camfor, betacryifilene, 1.8% cineol şi sesquiterpene lactonice compuse în special din guauanolide, un proazulen (achillicina), achillină, germanocranolide, flavonoide – în mod special apigenină, luteolină şi rutozid; leucodină, izorhamnetină şi rutozid; aminoacizi (alanină, leiconă şi lizină), acizi graşi (linoleic, palmitic şi oleic), acizi fenolici (în special cafeic şi salicylic, vitamine (acid folic şi acid ascorbic, alcaloizi şi baze alcaloide (achicenice, achilleine, betanine şi colină), alkane polyacetilene, saponine, polyacetilene, saponine, steroli, zaharuri şi cumarine.
Întrebuinţări sau recomandări. Dacă se utilizează inflorescenţele recoltate în timpul înfloririi, acestea pot înlocui cu succes florile de Muşeţel, datorită în special conţinutului în camazulene. În acest caz, se recomandă în inflamaţii, ca antiseptic, ca protector împotriva iradiaţiilor şi ca epitelizant. Dă rezultate excelente în tratarea şi eliminarea ulcerului varicos.
Părţile aeriene ale plantei – frunzele şi tulpinile – se recomandă în anorexii, ca tonic amar şi imunostimulant. Ele reduc timpul de coagulare a sângelui, fluidizându-l, fiind recomandate în afecţiuni hemoroidale, în menoragii şi alte hemotagii, durata acţiunii hemostatice fiind de 1-2 ore.
Mod de preparare şi administrare. Florile, o lingură la o cană cu apă clocotită, se prepară sub formă de infuzie; se beau 3-4 căni pe zi. Tot cu această infuzie se spală rănile şi se fac comprese. Pentru lipsa poftei de mâncare se prepară un decoct scurt (5 minute) din părţile aeriene ale plantei, folosind o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni d ceai călduţ pe zi. Acelaşi decoct se utilizează şi în hemoragii, 4-5 căni pe zi. Stimulează şi secreţia biliară.
Pe lângă faptul că o cură de 3-6 săptămâni de infuzie fluidizează şi detoxifică sângele, coada şoricelului reduce durerile menstruale şi reglează ciclul menstrual. Cercetările mai noi demonstrează că această plantă este utilă şi în reglarea tensiunii arteriale, în calmarea cefaleelor, în echilibrarea stării generale, mai ales în plan nervos.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here