Pericolele provocate de aditivii alimentari

447

aditivi alimentari 2Aditivii alimentari după cum bine ştim sunt acele substanţe care se adaugă în produsele alimentare pentru a le da o aromă mai deosebită, a rezista mai mult timp, de asemenea le oferă o textură mai plăcută şi pentru a fi mai atractive.

 

 

 

Deşi se spune că ele sunt recunoscute ca fiind produse sigure şi testate, sunt o serie de aditivi care pot cauza diferite probleme de sănătate persoanelor sensibile.

Reacţii alergice la aditivi

Aditivii dau alergii care apar sub forma unor erupţii, umflarea membrelor, mâncărimi ale pielii sau atacuri de astm în cazul celor bolnavi. Aceste reacţii alergice apar datorită coloranţilor alimentari sau îndulcitorilor artificiali (aspartam).

Nutrienţi puţini, dar exces de kilograme

Zaharurile folosite la diverse alimente precum siropul de porumb, zaharoza, fructoza sau dextroza da aromă, conservă destul de bine, iar în această situaţie organismul nu primeşte decât o cantitate insuficientă de nutrienţi, dar se vor depune încet-încet kilogramele. Aditivii alimentari sunt răspunzători pentru aceste efect secundare, şi de aceea în curele de slăbire nu se recomandă alimentele prelucrate.

Hipertensiune arterială

Excesul de sare creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială. Şi din nefericire o mare parte a produselor din comerţ (chiar şi dulciurile) conţin foarte multă sare care, cumulate, oferă organismului mai mult decât cantitatea recomandată zilnic. Medicii interzic consumarea anumitor alimente cum ar fi salamuri, conserve, chipsuri etc şi consumarea, în schimb a alimentelor naturale, pregătite în casă, care să aibă mai puţină sare.

Hiperactivitate

Hiperactivitatea se manifestă prin tulburări comportamentale, lipsa de concentrare şi modificări ale funcţiilor creierului. De asemenea, coloranţii alimentari (mai cu seamă cei galbeni) şi benzoatul de sodiu pot înrăutăţi comportamentul hiperactiv al unui copil care suferă de ADHD. Benzoatul de sodiu este conţinut de o serie de alimente: cereale dulci, bomboane, băuturi colorate, deserturi congelate, creme, glazuri etc. Dacă eşti predispus la hiperactivitate nu consuma alimente care conţin acest aditiv, benzoatul de sodiu şi consumă alimente naturale şi produse de casă. Este recomandată carnea de peşte gras (precum somonul) deoarece poate îmbunătăţi funcţiile creierului.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here