Suplimentele pe bază de soia, ineficiente!

567
soiaCercetătorii ne informează, că suplimentele pe bază de soia nu scad riscul de producere a pierderilor osoase la femeile aflate în perioada de postmenopauză. Mai exact, aceştia au izolat nutrienţi din soia, regăsiţi de altfel şi în suplimente (isoflavonoizi), şi în urmă testele au ajuns la concluzia că acestea nu îmbunătăţesc starea sistemului osos.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul American al Clinicii de Nutriţie.

Însă teste preliminare au arătat că isoflavonozii din plante, cu efecte similare estrogenului, pot îmbunătăţi starea sistemului osos, la femeile aflate la menopauză, mai ales când nivelul estrogenului este la minim.
În cadrul studiului au fost înscrise 255 de femei, aflate în perioada postmenopauză. Unora dintre acestea li s-au administrat suplimente pe bază de soia, iar altora placebo.
După o perioadă de trei ani de zile, s-a observat că atât femeile cărora li s-a administrat placebo, cât şi acelora care au luat suplimente pe bază de soia, nu au înregistrat nici o schimbare majoră. Pierderea osoasă tot se producea. În schimb, acele femei cărora li s-au administrat doze mari (atât de placebo cât şi de isoflavonoizi) au observat efecte din cele dorite: un risc mai mic de a suferi de pierdere osoasă.
Cu toate acestea consumul de produse pe bază de soia a fost asociat cu un risc scăzut de cancer şi afecţiuni la inimă. Tu consumi produse pe bază de soia?
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here