Ghimbirul, condiment dar şi medicament

647
ghimbirGhimbirul a devenit o plantă foarte cunoscută graţie multiplelor sale proprietăţi curative. Este o plantă de origine tropicală din Orient. În trecut, grecii recomandau ghimbirul pentru tratarea problemelor digestive, în prezent se găseşte în pastile şi loţiuni de slăbit. De-a lungul timpului, această plantă-condiment care oferă mâncărurilor o savoare deosebită a început să fie utilizată ca o plantă medicinală pentru tratarea mai multor afecţiuni.

Beneficiile ghimbirului
Studii ştiinţifice care au cercetat calităţile nutritive ale acestei plante au descoperit că ghimbirul posedă proprietăţi antioxidante. Rolul antioxidanţilor este acela de a permite corpului să se apere împotriva radicalilor liberi. Aceşti radicali liberi sunt particule care participă la slăbirea sistemului imunitar şi implicit la apariţia bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a patologiilor legate de îmbătrânire.
Ghimbirul conţine peste 40 de molecule antioxidante. Unele dintre acestea sunt rezistente şi supravieţuiesc proceselor de preparare termică. Pudra de ghimbir este cea mai bogată în antioxidanţi. Ghimbirul asociat cu ceapă şi usturoi devine şi mai puternic în lupta împotriva îmbătrânirii. Combinarea acestor plante creează o sinergie între diferiţii componenţi antioxidanti.
Alte proprietăţi vindecătoare ale ghimbirului:
-stimulează organismul;
-scade febra;
-reduce nivelul de colesterol din sânge;
-ameliorează migrenele;
-acţionează asupra aceluiaşi hormon ca şi aspirina-porstaglandina- reducând inflamaţiile;
-luptă împotriva artritei;
-ameliorează spasmele dureroase;
-acţiune expectorantă; este benefic în tuse, bronşită, iritaţii ale gâtului;
-tratează tulburările digestive, balonările, starea de greaţă (în special din perioada sarcinii).
Ghimbirul, aliment afrodisiac?
Cercetatări ştiinţifice efectuate asupra ghimbirului atestă faptul că această plantă aromatică poate fi utilă persoanelor care suferă de tulburări sexuale. Potrivit specialiştilor efectul „viagra” al ghimbirului poate îmbunătăţi viaţa sexuală. În Senegal, femeile îşi înconjoară bazinul cu o curea făcută din ghimbir pentru a-şi excita soţul. Acţiunea vasodilatatoare a ghimbirului acţionează asupra organelor genitale, îmbunătăţind circulaţia sangvină, ceea ce aduce vigoare şi dinamism pe plan sexual.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here