Oferiţi copilului o alimentaţie sănătoasă

478
alimentatia copiluluiChiar dacă cel mic vă cere insistent şi alimente mai puţin nutritive el trebuie convins să mănânce cu plăcere mai ales alimentele recomandate pentru vârsta sa. Ca recompensă, dar destul de rar, copilului i se pot oferi produse alimentare despre care se ştie că îi fac mare plăcere, fie că e vorba de gustul deosebit fie doar de spiritul de imitaţie care va dispărea odată ce învaţă bine să facă diferenţa între alimentele sănătoase şi restul.

Oferiţi-le copiilor alternative sănătoase şi complete de meniuri zilnice astfel încât ei să poată selecta un fel de mâncare din mai multe şi să se obişnuiască ca şi pe viitor să ia decizii utile în plan alimentar.
Nu obligaţi copilul să mănânce tot din farfurie decât dacă observaţi că îl interesează mai mult calculatorul sau joaca cu prietenii decât alimentaţia corectă. În caz contrar, lăsaţi-l să servească atât de mult cât doreşte şi nu îl forţaţi chiar dacă lasă jumătate din porţie neterminată. Puteţi încerca să propuneţi meniuri cât mai variate copilului încă de la vârste fragede fiind de folos pe viitor acest lucru. Introduceţi noile feluri de mâncare în mod repetat, în prima fază, deoarece este posibil ca cel mic să refuze din obişnuinţă, dar să îi placă totuşi foarte mult un anume fel de mâncare propus. Când ieşiţi în oraş atenţie la ce doresc copiii să servească şi ce hotărâţi împreună cu ei că e şi potrivit pentru o gustare în oraş.
Obişnuiţi-vă copilul de mic să bea cât mai multă apă proaspătă, dat şi suc natural de fructe sau legume. Laptele, dacă medicul nu are nimic de zis, este şi acesta o băutură foarte recomandată pentru cei mici.
Nu ţineţi niciodată dulciurile, alcoolul şi cafeaua la vedere ci păstraţi-le în locuri greu accesibile copiilor pentru a nu îi tenta inutil.
Mai mult decât orice ţineţi sub stricta supraveghere greutatea copilului dumneavoastră şi luaţi măsurile care se impun de fiecare dată când sesizaţi că au loc transformări nedorite.
Nu folosiţi mâncarea drept recompensă şi nici nu vă arătaţi afecţiunea prin prepararea unor feluri de mâncare foarte gustoase, dar nerecomandate copilului.
Nu permiteţi copilului să servească masa la calculator sau în faţa televizorului ci mâncaţi împreună şi la ore regulate. Astfel veţi ajuta copilul să îşi dezvolte un program alimentar normal şi obiceiuri de viaţă sănătoase.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here