Efectele benefice ale pudrei de cacao

966
cacao 1Eu recunosc cu mâna pe inima că îmi plac dulciurile. Tu vrei să te confesezi? Dar până te gândeşti, vreau să te întreb dacă îţi place cacaoa? Mie da. Ciocolata cu cacao, cacao cu lapte, budinca cu cacao, îngheţata cu cacao sunt uneori pentru mine un real răsfăţ, care îşi merită fiecare calorie. Cacao este ingredientul principal în fabricarea ciocolatei. Despre ciocolata neagră mă îndoiesc că nu ai auzit. Am văzut în ultima vreme, că tot mai mulţi oameni se înghesuie în supermarket, la standul cu ciocolată. Să fi auzit că ciocolata neagră are antioxidanţi?

Mi-am permis să discutăm azi despre pudra de cacao, pentru că vezi tu, aceasta face ciocolata să fie mai bună, să te lingi pe degete nu alta. Un nou studiu, realizat de cercetătorii spanioli, a scos în evidenţă faptul că pudra de cacao poate reduce, pe termen scurt, tensiunea şi să menţină inima sănătoasă.
Pentru a putea afirma toate acestea, oamenii de ştiinţă au testat efectele pudrei de cacao pe şobolani. De-a lungul studiului, cercetătorii au hrănit o parte din şobolani cu 300 de miligrame de pudră de cacao, pe kilogram din masa corporală, iar celeilalte părţi i-au administrat medicamente anti-hipertensive. La cobaii hrăniţi cu pudră de cacao s-a observat o îmbunătăţire în ceea ce priveşte tensiunea sângelui, comparativ cu aceia cărora li s-au administrat medicamente. Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Agriculturii şi Chimiei Alimentelor.
Şi totuşi, dincolo de meritele aduse oamenilor de ştiinţă există şi un mic secret. Cercetătorii au folosit în studiu un tip anume de cacao, care să fie bogată în fitochimicale. Pudra de cacao folosită în studiu are129 de miligrame pe gram de procianidin (un antioxidant). Ştiu că şi se împleticeşte limba în gură când încerci să pronunţi numele acestui antioxidant şi probabil şi când încerci să înţelegi la ce foloseşte.
Procianidinul se găseşte în ceaiul verde, în ciocolata şi în vinul roşu (în cantităţi mari). Despre acest antioxidant s-a afirmat că este un duşman de temut al cancerului, afecţiunilor cardiovasculare şi celor neurodegenerative. Nu te gândi că batonul de ciocolată pe care l-ai mâncat acum jumătate de oră o să aibă un efect benefic asupra tensiunii sângelui. Cea mai bună sursă de procianidin este ciocolata proaspătă. În ea se găseşte soluţia pentru micşorarea tensiunii sângelui. Din păcate dacă ar fi să-ţi faci aprovizionarea cu ciocolată, o să vezi că în supermarket rafturile sunt pline cu ciocolată bogată în zahăr. Motiv pentru care trebuie să te uiţi bine, pe etichetă, înainte să cumperi.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here